Відійшов у засвіти великий українець, громадський діяч, офіційний розпорядник спадщини Уласа Самчука Ярослав Соколик (на знімку). З ініціативи Ярослава та Оксани Соколиків – офіційних розпорядників творчої спадщини Уласа Самчука – в Рівному до 100-річного ювілею Уласа Самчука встановлено пам’ятник письменнику та відкрито Літературний музей Уласа Самчука.

 

За десять років діяльності музею завдяки матеріальній допомозі Ярослава та Оксани Соколиків працівники музею видали у серії «Бібліотечка Літературного музею Уласа Самчука в Рівному» 28 книг сподвижників Уласа Самчука та вперше видали його драму «Шумлять жорна», збірник спогадів «Неблудний син Великої Волині». А в 2008 році за сприяння подружжя Соколиків було передано із Канади до Літературного музею Уласа Самчука в Рівному картину відомого художника Федора Кричевського «Полтавський краєвид», яка все життя прикрашала помешкання Уласа Самчука в Торонто і служила своєрідним символом України.

 

Востаннє подружжя Соколиків завітало до Літературного музею Уласа Самчука в Рівному 9 липня 2015 року на «Свічу пам’яті», присвячену Уласу Самчуку. Тоді ж були прямі ефіри на радіо та телебаченні, відвідини культурно-археологічного комплексу «Пересопниця».

 

Працівники Літературного музею Уласа Самчука в Рівному спільно з літературною громадськістю Рівненщини щиро співчувають дружині Ярослава Соколика – пані Оксані Соколик його синам Всеволоду та Ігорю, моляться за упокій душі цього великого українця.

 

Інна НАГОРНА,
завідувачка Літературного музею Уласа Самчука у Рівному.

Фото надане автором.

Рівне.

 

Голос України