Дата 16 січня 2014 року ввійде в історію України як день спроби перетворити державу на тиранію, заявив Президент Петро Порошенко під час учорашньої зустрічі з керівниками фракцій Верховної Ради. «Ця дата ніколи не буде прикрашати український календар. Це була спроба перетворити нашу державу на тиранію, на диктатуру. 16 січня завершило мирний період розвитку Революції Гідності. Було перейдено межу. Територія свободи була обмежена лише територією Майдану Незалежності», — сказав глава держави та наголосив, що сумнозвісні диктаторські закони мали реальні практичні наслідки — загибель героїв Небесної Сотні. «Ми ніколи про це не маємо права забувати», — цитує Президента його прес-служба.

Глава держави також зазначив, що від народного гніву та справедливого покарання замовники, організатори та виконавці цих злочинів поховалися за межами України та на окупованих територіях. Зокрема, за даними Мін’юсту, лише в Криму переховуються майже сто суддів, які виносили неправосудні рішення проти майданівців.

Однак тепер є всі підстави сподіватися, що справедливе покарання знайде цих «героїв». Під час зустрічі Президент повідомив, що невідкладно підпише ухвалений Верховною Радою Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо невідворотності покарання осіб, які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення АТО». «Ми не можемо чекати жодної години. Наші правоохоронні органи будуть озброєні можливістю негайно передавати до суду справи, які вони напрацювали за цей час», — підкреслив П. Порошенко.

Глава держави також звернувся до представників фракцій із проханням знайти компроміс щодо питання про межі застосування режиму спеціальної конфіскації. «Режим спеціальної конфіскації не має бути всеосяжний, але прийняття рішення, яке дасть змогу сьогодні повернути награбоване Україні, — це питання принципове», — сказав він і додав: «Якщо людина винна, нехай не думає, що зможе заховати гроші на закордонних рахунках». У цьому зв’язку П. Порошенко зауважив, що через різні технології та неправосудні рішення судів нижчої ланки нині намагаються звільнити та сховати за-арештовані в Україні майже 2 мільярди доларів та 6 мільярдів гривень. «Ці гроші буде повернуто в Україну. Так само, як учора ми повернули в Україну 3,7 мільярда гривень, які було вкрадено під час анексії Криму», — заявив Президент та запевнив, що влада також працюватиме над поверненням коштів, «викрадених з України злочинцями з попередньої влади».

 

Під час зустрічі Президент також повідомив, що вніс до парламенту законопроект про скасування депутатської та суддівської недоторканності. «Хотів би звернути увагу на застарілий борг, який міститься в нашій Коаліційній угоді. Тому я взяв ініціативу на себе і підготував проект закону, який передбачає повне скасування депутатської недоторканності», — зазначив глава держави.