Від Центру зайнятості не зарікайся


У грудні 2015 року Лілію Ричкіну обрали заступником голови Сумської обласної ради, а у грудні 2016-го вона стала безробітною — абсолютно добровільно. Коли на сесії достроково припинили повноваження голови облради Семена Салатенка, Лілія Ричкіна запропонувала розглянути і свою заяву про відставку. Подала її з коротенькою припискою: тепер новий голова облради та його перший заступник, обидва обрані від «Солідарності», «можуть після консультацій із фракціями підібрати собі більш гідну компанію». Депутати Сумської облради, із якими вдалося поспілкуватися, переконані: член фракції Радикальної партії Лілія Ричкіна могла залишатися на посаді і продовжувати працювати. Що, зрештою, підтвердили й подальші події: замість Лілії Ричкіної заступником голови облради обрали не представника «Солідарності», а її колегу з Радикальної партії.


Пошкодувала б, але повторила


На запитання, чи не шкодує Лілія В’ячеславівна, що написала заяву на звільнення за власним бажанням, співрозмовниця відповіла:


— Шкодую, звичайно. І за роботою, і за своїм кабінетом, сумую за колективом. Залишилось багато нереалізованих задумів, невтілених планів...


Вона зовсім не говорить про те, що залишилася без засобів до існування. У Лілії Ричкіної — кілька спеціальностей, але жодна з них не дотикається до бізнесу. Живуть удвох із мамою-пенсіонеркою, доросла донька вже давно зосередилася на власному житті. У такій ситуації добровільно відмовлятися від 11,5 тисячі гривень місячної зарплати наважиться не кожен.


— Я не вперше опиняюсь у такій ситуації, коли доводиться шукати роботу, — усміхається Лілія В’ячеславівна. — А мама мені завжди каже: «Не переживай, робота таких, як ти, любить!».


«Ми працювали — і є результат»


— Можна детальніше про нереалізовані плани?


— О! Плани були грандіозні! Я навчалася в аспірантурі з місцевого самоврядування, спостерігала за депутатами, аналізувала урядові рішення. Добре розуміла, що і як ми маємо робити на рівні обласної ради. Ми провели багато круглих столів — майже в кожному місті Сумщини, у кожному райцентрі. Дуже приємно, що мої ідеї мали підтримку і з боку голови, і з боку апарату облради. Провели п’ять таких круглих столів про нафтогазовидобування на Сумщині — у Сумах, Охтирці, Ромнах, Лебедині, Липовій Долині. Скрізь, де на території області видобувають вуглеводні. Звичайно, це ненормально, коли місцеві мешканці не відчувають користі від щедрості надр, а навпаки, від цього потерпають. Нарешті Верховна Рада ухвалила закон, щоб 5% ренти від використання надр залишалося на розвиток територій, де здійснюється видобуток енергоносіїв. Ця норма набуває чинності з січня 2018 року.


Не поступатись принципами


І все-таки добровільне звільнення з посади заступника голови облради стало несподіваним, дехто вважає цей вчинок геройським, дехто — дивним, незрозумілим.


— Я переконана: коли голова ради йде з посади, разом із ним мають іти і заступники, а новий голова має формувати нову команду, з якою йому працюватиметься комфортно, — вважає Лілія Ричкіна. — Я не збиралася чекати, доки мені підкинуть у кабінет якісь гроші чи поставлять на прослуховування мій телефон. Бо звідки взявся запис телефонної розмови колишнього голови облради Семена Салатенка, який, власне, і став формальною підставою для його відставки? Кажуть, його записали, коли він по телефону намагався «відмазати» свого товариша, впійманого за кермом у нетверезому стані. У мене до таких речей особливе ставлення. Запевнюю, що не «відмазувала» б від розслідування нікого. Навіть якби про це попросив мій партійний лідер Олег Ляшко. Бо я дуже добре знаю, яка це велика біда — нетвереза людина за кермом автомобіля.

Сумська область.

 


На знімку: Лілія Ричкіна.


Фото із сімейного альбому Ричкіних.