Сьогодні виповнюється 60 років від дня народження директора Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка заслуженого діяча мистецтв України Валерія Йосиповича Бачинського (на знімку).

 


Він народився і виріс у Заліщиках, чудовому подільському місті на мальовничому березі Дністра. Тут закінчив середню школу імені Осипа Маковея і дитячу музичну школу. І саме тут, із молоком матері, на все життя всотав солов’їну українську пісню, яка стала його чарівним лейтмотивом і на могутніх крилах якої він пішов у широкий світ.


Після навчання у Київському державному інституті культури викладав у Теребовлянському культурно-освітньому училищі, завідував відділом з гуманітарних питань Тернопільської обласної державної адміністрації, у 1999 році став начальником обласного управління культури.


Зростанню його ділового стилю сприяло навчання у Київському інституті політології і соціального управління, академії державного управління при Президентові України. Він був керівником і режисером успішних концертів на теренах області, звітних концертів Надзбруччя на головній столичній сцені — в Національному палаці культури «Україна». І всюди вимоглива аудиторія невимовно захоплювалась яскравим і повноцінним відтворенням народної творчості його рідного краю.


З 2006 року Валерій Бачинський працює у Києві — директором департаменту мистецтв і регіональної політики Міністерства культури, очолює департамент Міністерства охорони здоров’я, потім працює у Кабінеті Міністрів України. А останні п’ять років — директор знаменитого театру «франківців». Зрозуміло, що ці визначні посади — надзвичайно високого рівня і вимагають від людини повної віддачі інтелектуальних, творчих і фізичних сил. І Валерій Йосипович цілком і повністю відповідає цим критеріям.


За значні творчі досягнення він нагороджений орденом «Знак Пошани», відзначений почесним званням «Заслужений діяч мистецтв України». Та понад усе цінить оплески вдячних глядачів.


Від імені земляків і шанувальників Валерія Йосиповича Бачинського щиро вітаємо його з ювілейною датою, бажаємо міцного здоров’я й нових досягнень, сімейного благополуччя і довгих років щасливого життя.


Іван ГАВРИЛИШИН, член Національної спілки журналістів України.