Погоджувальна рада


Відкриваючи нараду, Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав усіх із початком нового року, наголосивши, що попередня сесія все ще триває. «Хочу побажати всім достатньо енергії, консолідованості, системності в роботі парламенту і прийнятті рішень, важливих для захисту країни та добробуту громадян», — сказав він. За словами глави законодавчого органу, цього пленарного тижня пропонується, як і раніше, блоковий розгляд питань. Деякі з них не встигли розглянути попереднього тижня, і вони перейдуть на поточний. Серед цих питань — законопроекти, які стосуються транспортної сфери. За пропозицією профільного комітету, цей блок мають намір розглянути вже сьогодні (у вівторок). 

 

Андрій Парубій висловив сподівання, що запропоновані документи стануть об’єднуючими, так само, які і блок екологічних законопроектів. Парламентарії вирішуватимуть також питання, пов’язані із кошторисом законодавчого органу. У четвер говоритимуть про зміни в законодавство, які стосуються діяльності Конституційного Суду, а також процесу децентралізації. У зв’язку із цим очільник парламенту звернувся до народних депутатів із закликом забезпечити максимальну дисципліну. «Зрозуміло, що традиційні свята тривають, — зауважив він. — Але нам необхідно максимально мобілізуватися, щоб ми змогли провести ефективний і плідний тиждень», — резюмував Андрій Парубій.


Питання, які консолідують


Голова депутатської фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Гринів висловив побажання того, щоб у ці дні, які все ще ознаменовані Різдвяними святами, парламентарії змогли продемонструвати єдність з усією країною, а також спільні бажання, наміри і можливості до законотворчості. Він закликав усіх проголосувати насамперед за ті документи, за якими народні обранці залишилися «боржниками». Як приклад навів проект змін до Митного кодексу. У середу, мовляв, профільний комітет розгляне його на своєму засіданні, а у четвер будуть всі можливості розглянути документ у сесійній залі. І. Гринів звернув увагу на те, що два десятки парламентаріїв із різних фракцій та груп уже «тривалий час обмежені в законодавчому праві роботи в парламентських комітетах» і запропонував вирішити це питання вже у вівторок. Народний обранець також виступив з ініціативою розглянути законопроекти, які стосуються захисту державних символів влади. «Це питання, яке точно нас об’єднує і важливе для роботи місцевих органів та державобудівництва».


Очільник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак говорив про недопущення будь-якого незаконного тиску на підприємців з огляду на підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень. Уряд зобов’язаний підтримувати суспільний діалог з бізнесом, наголосив він, а самі підприємці мають стати партнерами, а не розглядати владу тільки як репресивний орган. Законотворець також торкнувся успіхів децентралізації, наголосивши, що нині на місця відправлено безпрецедентний фінансовий потік. Завдяки цьому в кожному місті, селищі та селі самостійно вирішують, куди ці гроші направити першочергово. Водночас, підкреслив він, необхідно моніторити, як витрачаються кошти, а зловживання мають рішуче каратися. М. Бурбак також повідомив, що його колеги по фракції наполягають на тому, щоб уже на цьому пленарному тижні вирішилося питання про перебування Надії Савченко у складі парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони.


Врятувати економіку


Голова фракції об’єднання «Самопоміч» Олег Березюк торкнувся не досягнень влади, а «слабких місць». «Таке враження, що українська влада живе принципом бажання власного особистого збагачення, а люди живуть принципом реальності», — сказав він. За словами народного депутата, об’єктивні показники економіки є руйнівними. Свідчить про це начебто зростання вартості долара. Відтак, варто говорити не про перспективи, а про те, як «витягнути економіку з реформ, які проводяться обома лівими руками», каже парламентарій. Олег Березюк схвально оцінив те, що парламент ліквідував податкову поліцію, однак вже цього тижня, на його думку, варто ухвалити закон про осучаснену фінансову поліцію. У сесійну залу також має потрапити постанова про зняття керівника ДФС та очільника податкової поліції за злочинну діяльність щодо української економіки, підкреслив народний обранець. Представники «Самопомочі», за словами очільника фракції, підтримують заплановані реформи в медичній галузі. «Уперше за 25 років зрозуміло, що хоче зробити міністерство», — сказав він, а нападки на урядовців свідчать, що олігархам не подобається те, що планують зробити. Такий песимістичний настрій Олег Березюк назвав наслідком того, що народні депутати й досі залишаються недоторканними і виступив із пропозицією не думати про підвищення зарплат парламентаріїв, а проголосувати за скасування імунітету.


Андрій Кожем’якін від всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» виступив із пропозицією включити в розклад пленарних засідань законопроекти про тимчасові слідчі комісії, про податковий суверенітет та офшорні компанії. Він констатував, що у розкладі засідань, які відбудуться цього тижня, не стоять аграрні питання, і наголосив на важливості проекту змін до Земельного кодексу, які стосуються недопущення тіньового відчуження земель сільськогосподарського призначення. Відзначив А. Кожем’якін і те, що народні депутати не мають наміру розглядати питання з приводу необґрунтованого завищення тарифів на комунальні послуги. Майже всі питання з екологічного та транспортного блоків, про які Андрій Парубій говорив на початку наради, під час засідання фракції «Батьківщина» вирішено підтримати, голосуватимуть і за документи, які стосуються місцевого самоврядування, і за проект закону про Конституційний Суд. Водночас, повідомив парламентарій, у фракції тривають дискусії з приводу того, чи підтримувати проект кошторису Верховної Ради. Мовляв, народні обранці повернулися з округів і діляться враженнями про те, що народ обурює ймовірність підвищення зарплати законотворцям. Представник «Батьківщини» виступив із пропозицією закрити сесію вже в п’ятницю після години запитань до уряду.


У відповідь на це Голова Верховної Ради Андрій Парубій сказав, що певна логіка в пропозиції закрити сесію наприкінці тижня є. Водночас, зауважив він, кошторис парламенту — це не тільки рівень зарплат народних депутатів. «Фактично, це законний спосіб їх виплачувати, — сказав він. — Ми можемо коригувати розмір, але якщо це рішення не ухвалять, у нас зникають законні підстави в цілому для будь-яких виплат зарплат не тільки народним депутатам, а й апарату».


Ставка — на створення робочих місць


Співголова депутатської фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко торкнувся питання Державного бюджету. Мовляв, ухвалений перед новим роком не вирішує питань розвитку економіки. Колеги народного депутата пропонують ухвалити зміни, якими зменшувалися б витрати на силовий блок, передусім тих, які стосуються поліції та прокуратури, на адміністративні витрати. За рахунок цих коштів пропонують підвищити зарплати та пенсії для населення, повернути пільги аграріям. Народний депутат звернув увагу на те, що люди скаржаться: в домівках холодно через низьку температуру теплоносіїв. З огляду на непомірність тарифів, рівень оплати за спожиті комунальні послуги у листопаді знизився на 65 відсотків, запевняє парламентарій. Тож пропонує розглянути питання, як триває опалювальний сезон у країні.


Керівник Радикальної партії Олег Ляшко нагадав, що три роки тому, 16 січня, в парламенті проголосували за диктаторські закони, які стали приводом для кривавих подій на Майдані та вулиці Інститутській. Він звернув увагу на те, що й нині ніхто не притягнутий до відповідальності за те, що сталося. Народний депутат також говорив про підвищення курсу гривні до долара, назвавши це податком для найбідніших, який знецінює заощадження та доходи. Єдина можливість стабілізувати ситуацію і зміцнити економіку, за його словами, — це ставка на національного виробника і створення робочих місць. Представники Радикальної партії наполягають на першочерговому розгляді питань, які дозволять створювати нові робочі місця, знизити ціни, в тому числі й на комунальні тарифи.


Голова депутатської групи партії «Відродження» Віталій Хомутиннік акцентував увагу на тому, що протягом минулих років влада приділяла недостатньо уваги економічним реформам. З огляду на це, важко сподіватися, що Європейський Союз відчинить нам свої двері. Тому парламентарій пропонує сконцентруватися на відродженні економічного потенціалу. Говорив народний депутат також і про необхідність змінити керівництво Національного банку, назвавши діяльність цієї фінансової структури «основним ворогом розвитку нашої країни».


Голова депутатської групи «Воля народу» Ярослав Москаленко апелював до слів віце-президента США Джо Байдена, який під час прес-конференції сказав, що цей рік буде дуже непростим для нашої країни. Прийдешній рік парламентарій назвав ключовим у зміні системи управління країною, наголошуючи на важливості успішної реформи децентралізації. Для того, щоб добровільне об’єднання громад відбулося успішно, необхідно встановити дедлайн цього процесу, вважає законотворець, наголошуючи на тому, що нині він штучно розтягується.


Підсумовуючи виступи, Андрій Парубій закликав присутніх на погоджувальній раді під час засідань їхніх фракцій визначитися із законопроектами, на розгляді яких вони наполягатимуть. Але глава парламенту, прогнозуючи низьку явку народних депутатів, закликав акцентувати увагу на тих документах, які знайдуть підтримку всієї зали.


За кошторис і календарний план голосуватимуть неодмінно


Представник Президента у Верховній Раді Артур Герасимов звернув увагу на те, що на розгляді парламенту перебуває законопроект про Конституційний Суд, визначений главою держави як невідкладний. Також очікує розгляду документ, який дозволить допуск підрозділів Збройних Сил інших держав на територію України цього року для участі в багатонаціональних навчаннях, та ратифікаційний проект закону, який стосується гарантування безпеки перевезення небезпечного вантажу.

Перший віце-прем’єр-міністр, міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів говорив про минулорічні досягнення уряду. Водночас, він подякував представникам усіх фракцій та груп, які підтримували ініціативи Кабміну, висловивши сподівання на подальшу плідну співпрацю.


Представники профільних комітетів виступили зі своїми пропозиціями документів, які необхідно розглянути першочергово. Підсумовуючи виступи, Голова Верховної Ради наголосив: наполягатиме, щоб під час формування порядку денного, все-таки надавали перевагу тим документам, які консолідуватимуть зал. Однак, за його словами, є речі, які ухвалити просто необхідно. Зокрема, це календарний план сесії. «Можливо, він є не дуже зручним, — сказав А. Парубій, — оскільки часто випадає поруч два сесійні тижні. Але до уваги бралися візити наших депутатів на сесії в ПАРЄ». Також невідкладним для розгляду глава парламенту назвав кошторис законодавчого органу.

 

Максим Бурбак, Сергій Пашинський, Людмила Денісова.

 

Ігор Лапін, Сергій Рибалка, Максим Курячий.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.