Під час робочої поїздки на Луганщину Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова та міністр із питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш ознайомилися з перебігом відновлення інфраструктурних об’єктів, профінансованих за рахунок залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Луганської області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Із 150 таких об’єктів, на які спрямовано понад мільярд гривень, роботи тривають на більш як 100.

 

Зокрема, Ірина Геращенко, Вадим Черниш та Марія Іонова відвідали у Кремінній обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус імені героїв Молодої гвардії», в Лисичанську — обласну дитячу клінічну лікарню, в Сєверодонецьку — обласний академічний український музично-драматичний театр та Луганський окружний адміністративний суд. Вони відзначили, що область узяла правильний курс, спрямувавши кошти у трьох важливих соціальних напрямах — на культуру, освіту та охорону здоров’я. Результати такої роботи вже є. Зокрема, в області значно знизився показник дитячої смертності, який становить сьогодні 7—8 проміле за середнього по Україні 13 проміле. Тоді як до відкриття дитячої реанімації Луганщина була в лідерах за дитячою смертністю, хоча в багатьох випадках хворих відправляли в інші області країни. Отже, реальна ситуація була ще більш жахливою. Сьогодні вона набагато поліпшилась, дякуючи тому, що область спрямувала великі кошти на відбудову обласної дитячої лікарні, закупівлю сучасного обладнання, реанімобіля тощо. Під час відвідання медичного закладу народний депутат обговорила з керівником Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом можливість виділення коштів на ремонт дороги, що веде до лікарні.


Було відзначено і проект з відновлення відбудови Сєверодонецького драмтеатру, в якому нині базується Луганський обласний музично-драматичний український театр, сума коштів на ремонт якого становить 52 мільйони гривень. Також Ірина Геращенко не оминула той факт, що ремонтними роботами займаються будівельники окупованого Первомайська, які свого часу виїхала звідти і нині перебувають у статусі переселенців. Як відзначила перший заступник глави парламенту, «заходи, спрямовані на відновлення інфраструктури Донбасу, не лише сприяють відбудові постраждалих районів Луганської та Донецької областей, а й створюють можливості для працевлаштування та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб». Ірина Геращенко пообіцяла, що, проявивши ініціативу, навесні група народних депутатів висадить біля театру невеличкий сквер, підключивши до акції і столичний Ботанічний сад. У Сєверодонецьку це буде вже не перша така акція парламентаріїв. Позаминулого року спільно із громадськими активістами міста група народних депутатів посадили кілька десятків дерев у скверах нинішнього обласного центру.


За словами Першого заступника Голови Верховної Ради України, за результатами поїздки вся отримана інформація буде проаналізована, щоб зрозуміти, чим можна допомогти місцевій владі й на які проблемні сфери насамперед звернути увагу.

Луганська область.