На Маланки — Василя

 

 

Цього року святкування Маланки в Борщівському районі на Тернопільщині почалося в селі Устя. Тут на околиці села гостей зустрічав дорожній «кордон» зі шлагбаумом: не заплатиш кілька гривень — не поїдеш. Так перевдягнені хлопці-колядники збирають гроші на нову звукову апаратуру для свого сільського клубу. А на імпровізованій сцені вже виступають фольклорні ансамблі з довколишніх сіл, змагаючись, хто краще водить козу та співає колядки.


Далі вже чекає казкова Горошова. На головному сільському майдані — натовп людей у різноманітних костюмах, а зимове повітря насичене ароматом знаменитої горошівської юшки та шашлику з «піратської таверни».


Голова Мельнице-Подільської об’єднаної громади Володимир Боднарчук привітав усіх зі святами. «Завдяки небайдужості нашого земляка, народного депутата України Олега Барни наші освітяни отримали два шкільні автобуси. А днями тут, у Горошовій, буде відкрито сучасну амбулаторію», — повідомив голова.


Тим часом уже вишикувались у чергу рухомі персонажі карнавалу: у вигляді піраміди Хеопса, лікарні на колесах, зіркового п’ятиметрового лімузина, зробленого зі звичайного «ГАЗ-24», а також величезної шхуни «Чорна перлина» з парусами та гарматами. До слова, всі ці задумки готують ще з осені і тримають у секреті, тому для гостей свята вони стають справжнім сюрпризом. Після півночі Маланка зі своєю свитою вирушає селом, заглядаючи до кожної домівки, де живуть незаміжні дівчата, і танцює з ними  (на знімку). Свято триває до самого ранку. На майдан повертаються маланкарі, де урочисто спалюють дідух, завершуючи святкування до нової Маланки у наступному році.

 

Фото автора.