Переробні підприємства Херсонщини поступово піднімають закупівельні ціни на молоко з індивідуальних селянських господарств. Його ціна вже зросла з 3,7--4 до 5--5,1 гривні за літр. Тобто, сировину нарешті стали купувати хоч трохи, але дорожче від її собівартості, і власникам не доводиться тримати худобу собі на збиток.

 

Однак у цього явища є і "зворотний бік медалі", який не дуже подобається споживачам. Збільшення витрат на сировину водночас із подорожчанням енергоносіїв та зростанням мінімальної зарплати призвело до того, що маслосирзаводи краю підняли відпускні ціни на тверді сири та масло коров'яче на 10--15 відсотків. Тобто, за кілограм сиру, який ще восени в магазинах коштував 70--90 гривень, тепер треба викласти 90--120 гривень.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України