Олександра КУЖЕЛЬ, фракція «Батьківщина»:
— Крім доріг та дурнів, у нас є ще дві біди — відсутність соціальної політики та охорони здоров’я. Скільки можна вчитись на помилках, покладаючись на життя українців. Що ми мали на кінець грудня минулого року і початок січня нинішнього? Одні звітували про збільшення мінімальної зарплати до 3200 грн., не зробивши жодних розрахунків. Тепер подивимось, що нам про це каже ЄС: «Дуже важливо, щоб уряди ефективно взаємодіяли з приватним сектором, на частку якого припадає 90 відсотків усіх робочих місць». Тому нам необхідно знайти найбільш ефективний спосіб для стимулювання зростання невеликих підприємств і фермерських господарств. Натомість ми зробили все з точністю до навпаки.


Андрій ШИПКО, група «Партія «Відродження»:
— З моменту призначення нової команди МОЗ я ходив на всі заходи, презентацію реформи охорони здоров’я. Але побачив лише балачки. Натомість нашим Комітетом з питань охорони здоров’я за два роки напрацьовано законопроекти: про лікарські засоби, про медичне забезпечення, про трансплантацію, про реабілітацію. Вже отримав схвальну оцінку Комітету з питань соціальної політики законопроект про загальнообов’язкове соціальне медичне страхування. Тобто є законопроекти, які вже нині дадуть старт якісним змінам в охороні здоров’я, а команда МОЗ їх навіть не читає. Люди помирають, так і не дочекавшись ліків, а нам кажуть про економію. Тобто економія відбувається за рахунок людських життів. За це треба відповідати.


Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:
— Люди не відчувають, що ми їх чуємо, не довіряють нам, але пробують до нас достукатися. Ось лист із Самбірщини Львівської області: «Ми, мешканці Самбірщини, звертаємося до вас з проханням, і звертались неодноразово, але результату немає. Життя дуже важке, харчування дуже дороге, а про ліки й мови не може бути. Міністрів міняють, а результату немає. Навпаки, щотижня дорожчають ліки. Ми вже писали вам, що український народ умирає, бо немає можливості лікуватись. Пенсії малі, роботи немає, Верховна Рада декларує свої статки, а людям плакати хочеться...».


Це звичайні люди, які пишуть нам, а ми не читаємо їх листів. Наша пропозиція: стати на горло олігархічній пісні. Мусимо припинити політичну корупцію, яка переростає в корупцію економічну і нищить звичайну людину в Україні. Зупинити політичну корупцію можна, проголосувавши виборчий закон із пропорційною основою з відкритими списками.


Ігор ГРИНІВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Ми започаткували реформи, про необхідність яких говорилося останні 25 років. Саме Верховна Рада восьмого скликання законодавчо забезпечила, а уряд нашої коаліції розпочав успішне їх втілення. Ми відновили економічне зростання, зупинили гіперінфляцію. Наголошую: це в умовах, коли в країні триває війна, що потребує постійних величезних витрат на оборону. Економіка країни втратила майже половину свого потенціалу через окупацію промислових регіонів. Ми не отримали у повній мірі підтримки від МВФ. 


Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:
— Преса оприлюднила новий проект меморандуму нашої влади з Міжнародним валютним фондом. Замість проведення реальних реформ, які дали б можливість підвищити рівень життя громадян і відновити економічне зростання, подолати безробіття й створювати нові робочі місця, ми беремо на себе зобов’язання знову підвищити пенсійний вік і продати землі. Чому в таємному режимі торгують українською землею? Золотовалютні резерви нині вимиваються, а курс гривні утримується за рахунок кредитів. Вимагаємо заборони на продаж земель. Ми можемо збирати рекордні врожаї, але фермерам необхідно дати дешеві кредити, дотації, можливість продати свою продукцію. Нам необхідні радикальні зміни економічної та монетарної політики, яку проводить нинішній уряд і керівництво Нацбанку.


Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:
— Зубожіння населення триває, пенсіонери вже за межею бідності, скорочується виробництво, а бізнес йде в тінь. Тому вважаємо за необхідне переглянути бюджет і прийняти пропозиції, які наш блок вносив у першому читанні. А саме: повернутися до соціального захисту громадян. Бюджет повинен дати людям можливість вижити і підтримати власного виробника. Наполягаємо на скороченні витрат на силовий блок. Необхідно врахувати інфляційні надходження до бюджету і виведення з тіні митних зборів. І з приводу ініціативи провести призов випускників військових кафедр: очевидно, що це чергова хвиля мобілізації. Такі питання мають вирішуватися в парламенті. 


Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Уже третій рік наші хлопці ціною своїх життів стримують другу в світі за потужністю армію. Водночас, в тилу починають кидати ідеї капітуляції перед агресором. Зокрема, про відмову від українського Криму та визнання так званих виборів на окупованих ворогом території. Наша фракція закликає всіх, хто вболіває за нашу країну, припинити вкидати в суспільство ідею здачі території. Росії не потрібні уламки нашої землі, вона прагне взяти під контроль усю нашу державу. Маємо лише один вибір — ставати сильними, зміцнювати нашу армію, будувати суверенний інформаційно-культурний простір, вільний від олігархічних маріонеток, формувати незалежну економіку тощо. Ми пишаємося тим, що за діяльності уряду Яценюка зарплати військових зросли втричі. Хочу від імені фракції висловити стурбованість також тривожною ситуацією з курсом національної валюти.


Володимир ЛИТВИН, група «Воля народу»:
— Ми всі навчилися гарно говорити, але погляньте на наш розклад на цей тиждень. Чи є в ньому бодай одне питання, яке б відповідало запитам людей? Наприклад, проблема забезпечення людей ліками та медичними препаратами. Штучні кришталики для ока, кульшові суглоби, стенти для проведення невідкладних хірургічних втручань — усього цього немає для населення. Ми тут займаємося балаканиною, а міністра охорони здоров’я досі немає. Зачитую інформацію: «На 2017 рік закупили ліки для онкохворих, термін яких закінчується у березні цього року». Згідно з всіма нормативними документами, медикаменти не закуповують, якщо термін їх зберігання збігає за півроку. Вважаю, в п’ятницю ми повинні заслухати цю інформацію.