Фракція «Самопоміч» розробила законопроект, який спрощує процедуру зняття депутатської недоторканності і пропонує невідкладно внести його до Верховної Ради. Про відповідну ініціативу розповіли під час брифінгу заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд та народні депутати від фракції «Самопоміч».


Зокрема, Оксана Сироїд заявила, що парламентарії сприймають депутатську недоторканність не як імунітет для захисту свободи слова у Верховній Раді, а як безкарність. Так само процедура зняття недоторканності сприймається як можливість уникнути відповідальності. А деякі обранці використовують це для збагачення.


Заступник керівника парламенту згадала про сумний інцидент за участю голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергія Пашинського і додала, що було б правильно негайно з нього зняти недоторканність для того, щоб гарантувати неупереджене слідство.


Народний депутат Андрій Журжій зауважив, що процедура позбавлення недоторканності встановлена законом про Регламент Верховної Ради, а не Конституцією. Тому для внесення змін треба лише 226 голосів.


«Згідно з нашим законопроектом позбавляти депутатської недоторканності можна буде не лише за поданням Генеральної прокуратури. Народний обранець матиме право відмовитися від неї, написавши заяву, яку повинен підтримати парламент. У такий спосіб значно спростимо відповідну процедуру, що дасть змогу уникнути політичних маніпуляцій і справді зробити парламентаріїв відповідальними», — наголосив А. Журжій.


За словами народного депутата Романа Семенухи, запропонований законопроект скорочує строки розгляду питання щодо зняття недоторканності в Регламентному комітеті до одного дня. Якщо комітет не приймає рішення, то в найближчі три пленарні дні Верховна Рада зобов`язана розглянути відповідне подання. Також проектом закону скасовується особливий порядок проведення обшуку парламентарія і встановлюється обмеження для його виїзду.

 

Роман Семенуха, Оксана Сироїд, Андрій Журжій, Ірина Подоляк.

 

Фото  Oлександра КЛИМЕНКА.