Однією з центральних тем, які широко обговорювало суспільство минулого року, є децентралізація та питання, пов’язані з об’єднанням громад. Із цього приводу висловлювалися різноманітні полюсні припущення стосовно її доцільності та ефективності. Адже децентралізація передбачає насамперед реформування системи публічної влади та передачі левової частки повноважень і бюджетів органам місцевого самоврядування, тобто на найближчий для населення рівень. Водночас відбувається розмежування повноважень і в самій системі місцевого самоврядування, і між її органами та виконавчою владою. Варто зауважити, що такі реформи в країнах європейської спільноти показали свою ефективність, тож їх позитивний досвід ураховується в нашій країні.

Головний меседж такої реформи — не тільки надати громадам повноваження, а й підкріпити їх фінансово, тобто наділяти правом формування ними власних бюджетів, можливості об’єднувати зусилля та раціонально використовувати кошти згідно з першочерговими потребами на благо розвитку своєї місцевості. Створені об’єднані громади мають пріоритетне право подавати свої пропозиції до Державного фонду регіонального розвитку.


Більше того, така реформа сприятиме розвитку громадянського суспільства, яке є підґрунтям європейських демократичних цінностей, що визнані нашою державою, створить механізм реального впливу людей на дії і рішення влади.


Попри критику та галас популістів реформа в дії, об’єднання територіальних громад складається та навіть відбулися перші місцеві вибори в них. Жителі об’єднаних громад покладають надії на таку реформу, оскільки окремі ОТГ уже мають перші позитивні результати.


Прикладом дії реформи та її ефективності є Старобогородчанська об’єднана територіальна громада, що на Івано-Франківщині. Ця громада вже на початку поточного року відчула сенс проведення реформи децентралізації.
У Різдвяні свята у Старобогородчанській об’єднаній територіальній громаді відбулося освячення автомобіля невідкладної медичної допомоги, придбаного за кошти, виділені Державним фондом регіонального розвитку у співфінансуванні з місцевою громадою. Цей проект було відібрано серед поданих на конкурс понад 160 проектів. Із Державного фонду регіонального розвитку для його реалізації виділено кошти в сумі 1470000 гривень.


За словами народного депутата України від Івано-Франківщини, члена Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Юрія Бабія, який брав участь у цьому без перебільшення святі для мешканців громади, така подія є результатом злагодженої діяльності місцевих посадовців та народних депутатів України — представників Прикарпаття, які реально вболівають за розвиток області, а не практикують дешевий популізм, забуваючи про передвиборні обіцянки. Водночас цей приклад є фактором збереження довіри населення на початковому етапі реформи та стимулом децентралізації й укрупнення громад, запорукою світоглядних і трансформаційних змін у суспільстві загалом. Важливим, за словами народного обранця, є відсутність декларативності фінансового фундаменту, реальність самостійності й автономності в розпорядженні коштами та прийнятті рішень на місцевому рівні. Така ситуація сприятиме зростанню доходів місцевих бюджетів у рази.


Діалог влади і суспільства спрямований на розв’язання багаторічних проблем, пробудження соціальної енергії та реалізацію важливих проектів, серед яких буде і цей уже зреалізований соціальний проект, що сприятиме якості надання медичної допомоги місцевим жителям, слугуватиме не тільки прикладом використання можливостей для розвитку територіальних громад, а й послідовності та одностайності в подальшій співпраці органів місцевої влади зі своїми представниками у вищих ешелонах влади на благо свого регіону загалом.


Прес-служба народного депутата України Юрія Бабія.

 

Народний депутат України Юрій Бабій із заступником голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Ярославом Паранюком (зліва направо).


Фото надано прес-службою депутата.