Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр Турчинов на брифінгу у понеділок звернувся до мешканців південних і східних регіонів із закликом «відкрити душі і серця» та об’єднатися задля процвітання України.

О. Турчинов закликав мешканців цих регіонів не піддаватися на сепаратистські заклики.

«Ви — українці. Серед провокаторів, які вас підбурюють, багато провокаторів з іншої держави, багато людей, які за свою брехню отримають достатньо високу зарплату, — зазначив він. — Ви — громадяни України, ми — одна країна і повинні разом зробити її могутньою, великою, демократичною, європейською».

«Ми повинні разом жити у нашому спільному домі і зробити все, щоб наші діти пишалися, що вони українці», — додав керівник парламенту.

Незважаючи на дуже складну ситуацію, Україна продовжує рухатися у напрямку стабілізації. Про це заявив Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр Турчинов на брифінгу у понеділок.

Закінчують формувати владу в регіонах

«У першу чергу це пов’язано з відновленням виконавчої влади», — сказав О. Турчинов та поінформував, що днями він за поданням уряду підписав укази про призначення голів обласних адміністрацій. «Ми почали другий етап відновлення виконавчої влади — формування влади в регіонах», — сказав він.

До того ж Голова Верховної Ради наголосив: у східних та південних регіонах на керівні посади призначаються люди, які відомі в регіоні, мають вплив та авторитет. «Я вірю, що саме професійна влада, нова влада, отримає довіру українського народу, і наше завдання — побудувати Україну, де люди повинні перестати не просто боятися влади, а навіть відчувати її присутність, і влада повинна нагадувати про себе тільки тоді, коли вона потрібна», — наголосив він.

Пишаємося українськими військовими, які несуть службу у Криму

В. о. Президента України, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов пишається українськими військовими, які сьогодні несуть службу у Криму. О. Турчинов на брифінгу зазначив: незважаючи на позицію всієї світової громадськості, всіх цивілізованих країн світу, в Криму продовжує нарощуватися військова присутність Збройних Сил Російської Федерації, які перейшли до блокування військових частин української армії, внутрішніх військ.

О. Турчинов повідомив: сьогодні він мав розмову з командирами українських військових частин, зазначивши, що в українських солдатів у нинішніх складних умовах зберігається «високий бойовий дух, віра у власну країну і впевненість, що перемога буде за правдою, за Україною». «Вони мужньо виконують свій обов’язок, залишаючись вірними країні й українському народові», — наголосив керівник парламенту.

Голова Верховної Ради звернувся до українських військових зі словами подяки за те, що вони у надзвичайно складних умовах протидіють провокаціям, протистоять блокаді та пропаганді, яка розгорнута в Криму проти української влади.

«Наші військові, як Збройних Сил, так і внутрішніх військ, наші офіцери, сержанти, солдати мужньо виконують свій обов’язок, залишаючись вірними країні й українському народу, якому вони давали присягу. Ми підтримуємо їх, ми всі разом з ними», — наголосив керівник парламенту.

Дуже небезпечна ситуація, зазначив Голова Верховної Ради, склалася навколо Військово-Морського флоту: російські військові заблокували у севастопольських бухтах наші військові кораблі «і зараз постійно погрожують, що у випадку, якщо наші моряки не здадуть кораблі, не складуть зброю, вони будуть по-піратськи захоплювати українські кораблі».

За словами О. Турчинова, сьогодні він спілкувався з командиром корвету «Тернопіль», який зазначив: «Коли Майдан без зброї зміг оборонятись проти озброєних злочинців, невже ми не будемо брати з них приклад і здамо свій корабель?».

Командири і матроси, наголосив керівник парламенту, готові захищати свої кораблі. «Тому що вони захищають Україну, тому що агресія, яка сьогодні насувається на нашу державу, має бути зупинена, і я з величезною повагою ставлюсь до їхньої мужності», — заявив О. Турчинов.

Закон «Про мову» продовжує діяти

Закон «Про мову» продовжить діяти, поки парламентська робоча група не розробить нову редакцію, в якій будуть передбачені можливості для розвитку всіх мов. Про це сказав Голова Верховної Ради України, виконувач обов’язків Президента України Олександр Турчинов. «Я на Погоджувальній раді поставив завдання створити робочу групу для розробки нового закону «Про мову», — сказав О. Турчинов, наголосивши, що в новому збалансованому законі буде передбачена можливість для розвитку всіх мов, а статус української мови буде загальнодержавним.

Окрім того, керівник парламенту наголосив на тому, що хоча попередній закон «Про мову» був незбалансований та непрофесійно підготовлений, він не підписуватиме рішення парламенту про його скасування, щоб «не було жодних провокацій з цього питання».

Прес-служба Верховної Ради України.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради, в. о. Президента України Олександр ТУРЧИНОВ: «Ми очікуємо від провідних країн світу не тільки моральної підтримки, ми очікуємо реальної допомоги, і я впевнений: вона буде. Я звертаюсь до керівництва Російської Федерації: припиніть агресію, припиніть провокації, припиніть піратство, це є злочином, і за ці злочини ви будете відповідати».