Охтирська місцева прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом ймовірного заподіяння фізичних та моральних страждань пацієнтам психіатричної лікарні.

Як повідомила керівник Охтирської місцевої прокуратури Юлія Слабунова, у Сумській обласній психіатричній лікарні № 2 тривалий час зберігалася надто низька температура. Пацієнти перебували в неприпустимих умовах, через що п’ятеро з них захворіли на пневмонію. Розслідуванням цього кримінального правопорушення нині займається Охтирський відділ поліції, а місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво. Кримінальне провадження внесено до реєстру за ч. 1 ст. 127 Кримінального кодексу України. Це катування, за яке передбачено ув’язнення на термін від 3 до 5 років.

Інформація про, м’яко кажучи, нечуйне ставлення до пацієнтів спеціалізованої лікарні надходила й раніше, але конфлікти вдавалося зам’яти. Закладом керує депутат Сумської обласної ради попереднього скликання Лілія Неофітна, у якої збереглися зв’язки не лише в Сумах, а й, згідно з деякими даними, у Києві. Однак цього разу приховати кричущі факти знущання над людьми не вдалося. У повідомленні прокуратури області йдеться про п’ятьох хворих на пневмонію, але ця цифра може виявитися не остаточною. Діагноз підтвердили у тих пацієнтів, котрих перевезли з Охтирського району до психіатричної лікарні в Ромнах. Їх — 24, всім визначено пожиттєвий термін примусового лікування, на таких пацієнтів розповсюджується дія міжнародної конвенції щодо умов утримання психічно хворих осіб.

Керівник обласного управління охорони здоров’я Сергій Бутенко зробив усе можливе, щоб не приховати конфлікт в Охтирському районі, а, навпаки, надати йому якнайширшого розголосу. З’ясувалося, що 13 січня у комунальному закладі облради «Сумська обласна психіатрична лікарня № 2» стався порив теплотраси і температура у приміщеннях впала до 9 градусів. Однак і до цього у деяких приміщеннях вона не піднімалася вище 13 градусів.

До Охтирського району виїхали члени спеціально створеної обласної комісії, щоб вивезти до спеціалізованої клініки у Ромнах хоча б частину людей.

— Але коли туди прибув транспорт, коли приїхав я, працівники лікарні та жителі села разом із сільським головою заблокували дорогу і не дали автобусам потрапити на територію, — стверджує Сергій Бутенко.

Головна проблема, котра непокоїть нині працівників психлікарні в Охтирському районі, чи не залишаться вони без роботи після того, як підопічних «розберуть» по інших закладах. За словами Л. Неофітної, конфлікт із перевезенням частини пацієнтів до Ромен виник через те, що вони самі не хотіли туди переїжджати.

— Ми вживали заходів, щоб зігріти людей, — запевнила головний лікар. — Зокрема, видали їм по другій ковдрі.

Та навіть якби пацієнтам видали по десять ковдр, це не допомогло б їм за дев’ятиградусної температури.

Голова облдержадміністрації Микола Клочко заявив, що у конфлікті обов’язково розберуться та дадуть йому належну оцінку. Зокрема, звернуть увагу і на те, чи за цільовим призначенням використовували кошти, які виділяли обласному комунальному закладу. Його подальшу долю на найближчій сесії визначать депутати облради.

У психіатричній лікарні, розташованій у селі Кудрявому Охтирського району Сумської області, донедавна утримували 267 пацієнтів. Залишилося 200. Щоб повноцінно обслуговувати хворих, набрали персонал з 350 осіб.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.

P.S. Коли цей матеріал готувався до друку, «Голос України» передав інформацію про те, що відбувається в Сумській обласній психіатричної лікарні № 2, секретарю Асоціації психіатрів України Семену Глузману. Той своєю чергою повідомив про неї головному психіатрові МОЗу України Ірині Пінчук. За її словами, ситуацію в цьому комунальному закладі вона відстежує. Однак, як пояснив Семен Глузман, відповідальність за, що сталося, несе місцева влада, тому що лікарня перебуває в її підпорядкуванні. Проте і психіатри, і правозахисники взяли під контроль цей кричущий інцидент. А «Голос України» стежитиме за подальшим розвитком подій та інформувати про це читачів.