Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з діючим Головою ОБСЄ, Федеральним міністром європейських, інтеграційних та закордонних справ Республіки Австрії Себастьяном Курцем наголосив на важливості для України рішення про продовження санкцій проти Російської Федерації та єдності Європейського Союзу у цьому питанні. «Вітаємо нещодавнє рішення про продовження санкцій проти російського агресора. Для нас це дуже важливо, оскільки Росія порушила всі міжнародні принципи, на яких будується вільний світ», — сказав він і підкреслив, що «наші хлопці захищають не лише Україну, а й увесь вільний світ, тому розраховуємо на таку консолідовану підтримку й надалі».


Андрій Парубій подякував за солідарність і підтримку України у складний час і зазначив: важливим результатом «нормандського формату» є рішення про опрацювання питання про озброєну місію ОБСЄ в зоні АТО.


За його словами, «озброєна місія ОБСЄ є важливим кроком на шляху до припинення агресії Росії проти України». Голова Верховної Ради висловився за дипломатичне вирішення конфлікту і підкреслив: «Ми як ніхто зацікавлені, щоб не було більше смертей». Водночас він висловив занепокоєння фактом нехтування Мінських угод з боку російської сторони і заявив, що «робимо все можливе, аби знайти дипломатичний шлях до розв’язання проблем».


Андрій Парубій повідомив учасникам зустрічі про створення в парламенті спеціальної робочої групи, яку очолює Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, для напрацювання всіх законодавчих ініціатив, які стосуються проблем переселенців, звільнення заручників, виконання Мінських угод. «Щоб визволити окуповані території, всіх заручників, які захоплені й перебувають на території Російської Федерації, необхідно консолідувати зусилля. Ми розраховуємо на вашу місію і ваші дії. Щиро бажаю знайти правильні аргументи, щоб зупинити кровопролиття в нашій країні», — наголосив він.


У свою чергу Себастьян Курц зазначив: «Розв’язання проблем на сході України є пріоритетним». «Намагаємося робити все, що в наших силах, аби досягти прогресу в нинішній ситуації, — сказав він. — Дуже прикро спостерігати горе людей на тих територіях, зокрема літніх громадян, котрі потребують серйозної допомоги і підтримки. Необхідно продовжити роботу місії, бо ситуація потребує збільшення кількості часу та ресурсів, щоб забезпечити безпеку в регіоні».


У зустрічі взяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова, заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця.

 

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

Андрій ПАРУБІЙ.

 

Себастьян КУРЦ.


Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.