Премію Верховної Ради України її лауреат планує «інвестувати» у рідну школу. Директор одинадцятирічки у селі Великі Копані на Херсонщині Віктор Коновалов став єдиним з освітян краю, кого нагородили щорічною парламентською премією за особливі успіхи у навчанні та вихованні дітей. Віктор Вікторович її ще не отримав, але вже достеменно знає, куди підуть гроші. «Придбаю ноутбук для кабінету заступників директора, а як щось залишиться, сплачу борги за «комуналку», — відкрив директор секрет кореспонденту «Голосу України».


Рішення педагога не здивувало ані колег, ані батьків його учнів. Для Віктора Коновалова, котрий очолює цей навчальний заклад уже понад два десятиліття, школа — наче єдине дитя, якому він віддає всього себе.


Коли приймав ЗОШ, тут не було навіть нормальних туалетів, а опалення на ладан дихало. Тепер у навчальному закладі є металопластикові вікна, модернізована котельня, нові комп’ютери, саме тут з’явився перший у районі шкільний автобус. До того ж навчальний заклад у Великих Копанях став одним із лідерів також у впровадженні інклюзивної освіти: нині в його початкових класах навчаються півтора десятки малюків із особливими потребами.


Школа, очолювана Віктором Коноваловим, також одна з найбільших в Олешківському районі. Тут 789 «постійних» учнів, а ще й на сезон польових робіт з інших регіонів прибувають також не менш як два десятки родин із дітлахами шкільного віку, котрі з весни до пізньої осені обживаються в тутешніх класах. Але для директора своїх та чужих учнів немає — вони всі члени його великої родини. І батька цієї родини шанують не за премії чи поважний (72 роки) вік. Просто директор ось уже для двох поколінь мешканців Великих Копанів став одним із перших авторитетів і взірців для наслідування. А це в селі багато чого важить.

Херсонська область.