БРИФІНГИ 

За минулий рік через банки олігархів в офшори було виведено майже 3,4 мільярда гривень. Про це під час брифінгу повідомили члени міжфракційного об’єднання «Депутатський контроль» Максим Поляков, Геннадій Кривошея, Степан Барна.

«Саме тому ми підготували відповідне звернення до Генеральної прокуратури щодо зловживань Національного банку в цьому плані», — сказав М. Поляков.

Г. Кривошея, у свою чергу, розповів про валютні спекуляції з боку банківських установ. «За нашими даними, вони купують валюту для клієнтів за курсом, що нижчий від ринкового. Обсяги коштів досить великі. У такий спосіб вони розкрадають золотовалютні резерви України», — зазначив він.

С. Барна звернув увагу на те, що у вітчизняному законодавстві досить не визначено поняття «конвертаційний центр». За його словами, наприкінці минулого року Головне управління із боротьби з організованою злочинністю МВС спільно з Генпрокуратурою припинило діяльність найбільшого в Україні конвертаційного центру, грошовий обіг якого у 2014 році становив понад мільярд гривень. За даними МВС, у цій діяльності було задіяно комерційний банк «Стандарт», понад 40 підприємств з ознаками фіктивності та майже 30 фізичних осіб. «Ці кошти могли б бути спрямовані на утримання армії, вирішення соціальних питань тощо. Тому вимагаємо від НБУ здійснити всі заходи для врегулювання цього питання», — наголосив парламентарій.