«Правоохоронні органи не раз звітували, що останнім часом побільшало крадіжок. Що робиться і що зроблено для зменшення рівня злочинності?»


Вікторія ДРОЗД.


Київська область.


Секретар Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Антон ГЕРАЩЕНКО (на знімку):


— Для запобігання квартирним крадіжкам поліція співпрацює з громадянами, яких просить повідомляти про дивних осіб. А дільничні поліції перебувають у постійному контакті з консьєржками будинків. Крім того, працює кол-центр поліції «102», який також збирає інформацію про підозрілих осіб. Після чого правоохоронці виїжджають у відповідне місце і допитують їх.


Складно розслідувати пограбування дачних будинків. Серед «домушників» нерідко є особи без певного місця проживання. Найпоширеніші кишенькові крадіжки, зокрема мобільних телефонів, електронних пристроїв. У таких випадках правоохоронні органи отримують дозвіл суду на встановлення місця знаходження за ІMEІ-кодом гаджетів і виходять на особу, яка стала нещасливим покупцем краденого товару. Після чого продукцію повертають господарю. Нерідко злочинці дорогі моделі перевозять у Білорусь, Молдову та продають там або розбирають на запчастини.


Питання крадіжки автомобілів також нерозривно пов’язані з тим, що багато крадіїв переїхали зі сходу і Криму. На окупованих територіях уже нічого красти. До того ж там за такий злочин можуть розстріляти.


Сергій МЕЛЬНИК.