Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків ініціює однаково справедливе збільшення зарплатні всім освітянам обласного центру.

 

З 1 січня поточного року за наказом Кабміну зросла заробітна платня вчителям загальноосвітніх шкіл. Проте рівноцінного збільшення оплати для працівників дошкільних навчальних закладів уряд чомусь не передбачив. У коментарі Р. Марцінків зазначив, що це "несправедливо, коли держава підвищує субвенцію тільки для вчителів і забуває про вихователів та технічний персонал. Тому ми готові з коштів міського бюджету виплачувати збільшення зарплат і для працівників дошкільних навчальних закладів. Відповідне рішення винесемо на найближчу сесію міської ради".

 

У свою чергу начальниця фінансового управління міської ради Вікторія Сусаніна повідомила, що можливість підняти зарплатню працівникам дитсадків в міському бюджеті є. Планується збільшення оплати праці приблизно на 50 відсотків. Щоправда, за її словами, нині важко підрахувати точну суму фінансування, проте вона буде чималою, враховуючи збільшення мінімальної зарплатні до 3200 грн. За приблизними підрахунками прогнозована сума сягне майже 80 млн. грн. А за ці гроші, як цитує міського голову його прес-служба, можна "капітально відремонтувати 3 дитячі садка".

 

Також градоначальник нагадав, що цього року місто вперше самостійно оплачує комунальні послуги навчальних закладів, а не за рахунок державної субвенції. Крім того, з 1 січня 2017 року центральна вдала повністю передала оплату праці технічного персоналу закладів освіти у повноваження місцевого самоврядування. Отож, цього року не передбачили державну субвенцію і за цією статтею витрат. Нагадаємо, що минулого року на "плечі" територіальних громад уряд передав і фінансування професійно-технічних навчальних закладів.

 

Галина БРУХАЛЬ.

 

Івано-Франківська область.

 

Голос України