У деяких регіонах рівень оплати за комунальні послуги становить менше 50%. Люди ризикують втратити квартири за борги.

 

Співголова парламентської фракції політичної партії «Опозиційний блок» Олександр Вілкул вимагає від парламенту ввести мораторій на підвищення житлово-комунальних тарифів і знизити їх в два рази. Відповідні законопроекти, подані Олександром Вілкулом та його колегами, знаходяться у Верховній Раді.


«Люди отримали шокові платіжки і не можуть платити за тарифами. На тлі того, що відбувається в країні, просто жахливим є те, що коаліція не хоче розглядати подані ще в березні 2015 року мною і колегами законопроекти», — підкреслив народний депутат.


Він не виключив такий сценарій: коли у людей відбиратимуть квартири за величезні борги за комуналку, а потім житло хтось перекуплятиме за копійки. «Тому я також вніс до парламенту законопроект про заборону на виселення людей з єдиного житла за борги по комуналці», — сказав Вілкул.


«Запропонований урядом механізм — договори про реструктуризацію та погашення боргів — працює дуже слабо. За 11 місяців по них надійшло лише 152,5 млн. грн. платежів, в той час як зростання заборгованості тільки за листопад становить 2 млрд. грн. Це не метод розв’язання проблеми. Щоб підвищити рівень оплати за послуги ЖКГ, потрібно формувати прозорі тарифи, впроваджувати енергозберігаючі технології та забезпечувати 100% українських сімей лічильниками газу, тепла і води.

Люди повинні знати, за що вони платять і скільки це в реальності коштує», — сказав народний депутат.


Він звернув увагу на те, що в платіжках за зимові місяці суми будуть ще більшими порівняно з листопадом, коли була нульова температура на вулиці. Якщо середній розмір платежу одного домогосподарства в листопаді дорівнював 1157 грн., то в зимові місяці його розмір збільшиться ще як мінімум на 20—30%. «Провладна коаліція повинна негайно вжити заходів і знизити тарифи, інакше заборгованість за послуги ЖКГ зросте ще більше», — підкреслив Олександр Вілкул.

 

ЦИФРИ

За інформацією Держстату рівень оплати населення за комунальні послуги в листопаді 2016 року становить лише 64,6%, за 11 місяців 2016 року на рівні 86,7%, в той час як ще в вересні за підсумками 9 місяців показник був 95,4%, йдеться в повідомленні прес-служби Опозиційного блоку.