«Які можливі наслідки медичної реформи? Чи суттєво скоротиться кількість ліжко-місць, медичних закладів?»


Оксана Остапчук.


Миколаївська область.

 

Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець (на знімку):

 


— Госпітальні округи, лікарні невідкладної медицини потрібні. Вони насамперед мають відповідати потребам населення регіону. Але потреба не була прорахована на підставі абсолютно об’єктивних чинників. Міністерство охорони здоров’я не виконало рішення парламентських слухань, в яких прописана стратегія реформ.


Передусім треба було адаптуватися до європейських стандартів. Це дає розуміння того, скільки часу людина має бути на стаціонарі, в реанімації, реабілітаційному центрі. Тобто спочатку мають бути протоколи лікування, розроблена маршрутизація пацієнта, а потім запроваджувати референтні ціни. Наступний крок — це модель розрахунку собівартості медичної послуги. І тільки після цього під потребу району змінювати кількість ліжок, відділень. Натомість у нас сьогодні відбувається спроба зробити швидку реформу.


Якщо МОЗ не змінить підхід до кадрового потенціалу, то через декілька років шукатиме волонтерів, котрі робитимуть операції або лікуватимуть пацієнтів з інфарктами, інсультами тощо. Торік тільки із Києва виїхало 4,5 тисячі медиків. Швидка допомога забезпечена лікарями всього на 40—50 відсотків, судмедекспертиза або патологоанатомічне бюро — на 30—40 відсотків. Сьогодні десятки тисяч вакантних місць. Виїжджають молоді професіонали, котрі знають іноземну мову. Наші приватні клініки не здатні їх працевлаштувати. Адже перш за все лікар має отримати досвід роботи 10 років. Тому практично кожен починає працювати у державних установах. Це світова практика.


Cергій МЕЛЬНИК.