19 січня наша газета розповіла про надзвичайну ситуацію, що сталася в Охтирському районі на Сумщині. Матеріал називався «Персонал лікарні підозрюють у катуванні пацієнтів».

Нагадаємо, що через порив тепломережі у комунальному закладі облради «Сумська обласна психіатрична лікарня № 2» температура в окремих приміщеннях впала до 9 градусів. Хворих хотіли вивезти звідти до інших спеціалізованих закладів області, але персонал заблокував дорогу і намагався цього не допустити. Свої дії люди пояснювали тим, що переживають за робочі місця. Бо якщо хворих вивезуть, то лікарню закриють і вони залишаться без засобів до існування.

Станом на позавчора, як поінформував керівник обласного управління охорони здоров’я Сергій Бутенко, температурний режим у лікарні стабілізувався. Ситуацію контролює робоча група, до якої входять фахівці, представники виконавчої влади та депутати Сумської облради.

— Але загалом умови утримання хворих у цьому закладі незадовільні, — вважає С. Бутенко. — Питання щодо його подальшого функціонування буде винесено на сесію облради. Щоб нормалізувати роботу лікарні, доведеться витратити величезні кошти. Але навіщо це робити, якщо в області вистачає спеціалізованих психіатричних закладів та вільних місць у них?

За словами С. Бутенка, у штатному розписі лікарні передбачено 450 посад, і на всіх виділялося фінансування. Через значну кількість незаповнених вакансій багато хто працював на 1,5 посадового окладу, а дехто одержував і більше.

Село Кудряве, де розташована обласна психіатрична лікарня № 2, входить до складу Височанської сільради. Її голова Ольга Олефіренко каже, що на сьогодні лікувальний заклад не є бюджетоутворюючим для територіальної громади, тому його закриття на дохідну частину кошторису не вплине. Водночас після утворення об’єднаної територіальної громади, коли механізм формування місцевого бюджету зміниться, сільрада зазнає значних втрат.

— Але головна проблема в іншому, — коментує ситуацію Ольга Федорівна. — Із нинішніх 385 працівників лікарні 184 — це наші люди. Майже всі вони молодого та середнього віку. Куди їм дітися, коли лікарню закриють і в них заберуть роботу?

У тому, що сталося, О. Олефіренко звинувачує головного лікаря Лілію Неофітну.

— Вона хоче перекласти відповідальність на мене як на голову сільради, на людей, загалом на владу, — каже очільник територіальної громади.

У прокуратурі області повідомили, що розслідування кримінального провадження за фактом ймовірного катування хворих персоналом психіатричної лікарні продовжується. Слідчі опитують працівників спеціалізованого закладу, фахівці відібрали зразки продуктів, якими харчувалися хворі. Підготовлено клопотання до суду, щоб там дозволили вилучити медичну документацію та уважно її дослідити. Поки що нічого серйозного правоохоронці не знайшли.

«Голос України» й надалі триматиме цю ситуацію на контролі.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.