У парламенті відбулась урочиста церемонія відкриття програми стажування в апараті Верховної Ради

 


Перший заступник керівника апарату Верховної Ради України — керуючий справами Петро Боднар привітав майже шість десятків молодих людей, які представляють усі регіони нашої країни. Відтепер і протягом шести місяців вони здобуватимуть неоціненний досвід. Така програма діє вже понад два десятки років.


Юнаки та дівчата, пройшовши певний добір, отримали можливість «побачити не тільки зовнішнє, а й внутрішнє обличчя Верховної Ради», — наголосив П. Боднар. «Ви будете присутні на конференціях, на засіданнях робочих груп, які працюють над розробкою законопроектів, на зібраннях комітетів, зможете відвідувати пленарні засідання, — сказав він. — Відчуєте високу відповідальність державних службовців під час підготовки документів та матеріалів із питань повноважень підрозділів апарату різного ступеня складності, за якими далі житиме вся країна».

 

Керівництво апарату покладає великі надії на молодь і сподівається на високий результат, наголосив В. Боднар і побажав юнацтву, щоб час, проведений у стінах законодавчого органу, видався корисним. «Можемо пишатися не лише успішним досвідом реалізації програми стажування, а й тим, що вона постійно поповнює кадровий склад Верховної Ради, її апарат, інші державні органи влади, — сказав управлінець. — Вона стала своєрідною платформою, яка готує нову професійну еліту країни».


Петро Боднар подякував агентству США з міжнародного розвитку, яке опікується стажуванням в апараті нашого парламенту, а також асоціації випускників програми стажування, громадській організації «Ліга інтернів» та всім, хто підтримує майбутніх державників. За його словами, основними критеріями добору учасників програми є належний рівень знань, особистих та професійних якостей. Спільними зусиллями забезпечуються прозорий, відкритий, рівний доступ, а корупційних ризиків удається уникнути, наголосив він.


Сюзан Фріц, директор регіональної місії USAІD, яка підтримує програму стажування, висловила сподівання, що молоді люди підійдуть до нагоди, яка їм випала, з відповідною відкритістю та ентузіазмом. Понад тридцять років тому, навчаючись на останньому курсі університету, вона й сама була стажеркою в американському конгресі та одним із помічників сенатора Теда Кеннеді. «Це змінило моє життя і налаштувало на роботу на державній службі, — каже жінка. — Сподіваюся, що й для вас стажування стане подією, яка змінить життя, сформує світогляд і визначить подальший професійний шлях. Вас обрали завдяки талантам, тому не варто боятися поділитися своїми думками та ідеями під час стажування».


Директор програми USAІD РАДА Ігор Когут, висловив припущення, що новоспечені стажери стануть свідками багатьох намірів, спроб і справ, спрямованих на реалізацію реформи законодавчого органу влади. «Це один із найкращих часів у вашому житті, коли ви зможете абсорбувати найнеобхідніший досвід», — сказав він. Водночас у своєму вітальному слові І. Когут повідомив, що багато хто здійснює стажування за свій власний рахунок, і висловив сподівання: додаткові ресурси для того, щоб молодь не зважала на побут, а отримувала максимум розуміння про діяльність парламенту, знайдуться.


Народний депутат Валерій Карпунцов також проходив стажування у стінах парламенту в 1999—2000 роках. Тоді програма називалася «Помічник голови Комітету Верховної Ради». Каже, люди, з якими познайомився, стали йому справді родиною (хрестили дітей один в одного). «Ця програма змінила моє життя і підштовхнула до кар’єрного зростання, допомогла здійснити свою мрію — дала знання, знайомства і впевненість у собі». Законотворець назвав парламентську програму стажування «соціальним ліфтом, який дає можливість простим людям реалізувати свій потенціал», і також висловив сподівання, що цього року знайдуться можливості для її фінансування. «Чимало державних коштів цьогоріч залишилися неосвоєними в апараті Верховної Ради», — сказав він. Мовляв, нічого не заважало включити їх на програму стажування.

ФАКТ

Свого часу програму стажування в апараті Верховної Ради пройшли Остап Семерак, Павло Пинзеник, Степан Барна, Валерій Карпунцов.

 

У центрі на передньому плані директор регіональної місії USAІD Сюзан Фріц, перший заступник керівника апарату Верховної Ради України — керуючий справами Петро Боднар.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.