Голова Верховної Ради сконсолідував голоси для прийняття надважливого рішення про допуск на територію України іноземних військових підрозділів для проведення навчань, а ще не менш знакового закону про автоматичний облік оплати проїзду в міському транспорті, по одному проекту з містобудівної тематики та щодо органів у справах дітей. Ще пройшли дві ратифікації й дві постанови (календарний план наступної сесії і про встановлення Дня українського добровольця). Ще півдесятка законопроектів прийнято за основу. Всі інші важливі документи не набрали достатньо голосів або й не розглядалися. Так само завис у невизначеному стані кошторис Верховної Ради.

 

Основні події, які вплинуть на життя нашої держави та й цілого світу, переважно стосувалися зовнішньої політики. Розпочався тиждень із візиту великого друга України Держсекретаря США Джо Байдена. Цей прощальний візит найперше слід розглядати не як вияв сантиментів, а як важливе передання досвіду стосовно захисту наших інтересів у Євросоюзі та в США. Україні також удалося зареєструвати позов проти Росії до Міжнародного суду ООН. Голова Верховної Ради поставив завершальну крапку в серії важливих переговорів із новим головуючим в ОБСЄ та міністром закордонних справ Австрії Себастьяном Курцем. І загалом зміна політичних настроїв у Австрії може бути першою ластівкою поступового відходу європейських спільнот від євроскептицизму та певних проросійських настроїв. Принаймні дуже хочеться в це вірити.


Дуже важливі заходи відбувалися у швейцарському Давосі. Попри офіційні теми дискусій загальну атмосферу можна сформулювати так: «В очікуванні Трампа». Президент Порошенко та інші члени нашої делегації змогли провести низку знакових переговорів. До епохальних можна віднести першу після тривалої перерви розмову з лідером Китаю Сі Цзіньпінем. Нам упродовж останніх трьох років ніяк не вдавалося пробити стіну відчуження китайської дипломатії. У столиці Піднебесної ніколи не заперечували важливість партнерських відносин з Україною. Коли в Пекіні остаточно зрозуміли, що в Україні немає настільки критичних кризових явищ, а діюча влада залишатиметься принаймні до 2019 року, то перестороги було знято. Цього року відбудеться перше після тривалої паузи засідання двосторонньої міжурядової комісії, вслід за чим пройде серія візитів та підписань важливих для України договорів. Оскільки Китай сьогодні — це надпотужна держава, яка починає задавати тон не лише у світовій економіці, а й у глобальній політиці, то такі контакти для України вкрай важливі. Ще Петро Порошенко мав зустрічі з лідерами низки держав, з якими пов’язані інтереси України, та з новим Генеральним секретарем ООН і директором—розпорядником МВФ.


Новини зі США для України залишаються не надто певними, але вже більш обнадійливими. Команда 45-го президента Дональда Трампа дедалі рідше допускає загравання з російським керівництвом та дедалі частіше повертається до традиційних принципів Республіканської партії. Можемо очікувати справді значних змін у глобальній політиці, але вони не будуть такими волюнтаристськими, як спершу здавалося. Поки що єдиний негативний сигнал зі США — це дріб’язковість і вторинність наших політиків, які готові платити сотні тисяч доларів, щоб побути хоч неподалік від президента чужої країни. Розповіді, що їх запросив на церемонію ледь не сам новообраний президент та ще й цілком безплатно — це дешеві й брехливі виправдовування, як і те, що вони у Вашингтоні вели важливі для України переговори. Америка — країна традицій. Усі закордонні гості допускаються тільки після сплати астрономічних сум, які мають покрити витрати на інавгурацію та ще й поповнити доброчинні фонди. І єдиний тиждень, коли в американській столиці ніхто не веде жодних переговорів — це тиждень інавгурації.


А для нас із вами ще одну позитивну новину додала Генеральна прокуратура. Із секретаріату ООН вдалося отримати офіційно завірений документ, який підтверджує державну зраду України Януковичем — його звернення до В. Путіна із закликом ввести війська в Україну. Документ справді був відомий ще з 2014 року, але колишніх прокурорів він мало цікавив та ще й низку бюрократичних перешкод довелося долати. Але після цієї вмілої операції справа покарання лідерів злочинного режиму та, що вкрай важливо, рішення про конфіскацію мільярдів Януковича стає зримою реальністю. На минулому тижні Печерський суд Києва попри запеклий опір адвокатів екс-Президента дав згоду на процедуру заочного засудження.


Тарас ЧОРНОВІЛ, політолог і незалежний експерт.