СБУ повідомила про запобігання замаху на державного діяча. Мова йде про Антона Геращенка, представника «Народного фронту» і радника глави МВС Арсена Авакова. За інформацією силового відомства, організатором злочину був уродженець РФ, колишній мешканець Харківської області. У 2014 році він виїхав на тимчасово окуповану частину території Луганської області, де вступив до незаконного збройного формування. Здійснював підготовку та координацію діяльності диверсійно-розвідувальних груп на лінії розмежування.


«Для виконання злочину він підібрав двох громадян України. Один із них — уродженець Донецької області, раніше тричі засуджений. Його спільник — уродженець АРК Крим, раніше двічі засуджений, востаннє отримав за розбій сім років позбавлення волі.

Обидва відбували покарання на тимчасово окупованій території Криму і зовсім недавно були звільнені з в’язниці достроково. Вони планували підірвати авто народного депутата. Запасним варіантом був вибух на маршруті його руху. Було відпрацьовано шляхи якнайшвидшого відходу з місця скоєння злочину і втечі до РФ», — заявив днями на прес-конференції Голова СБУ Василь Грицак.


Сам Геращенко прокоментував замах, назвавши його «другим днем народження». «У цей день ввечері в Києві СБУ було затримано двох осіб, які планували моє вбивство. Шевченківський райсуд заарештував їх на два місяці без права внесення застави.

За статтею 112 Кримінального кодексу їм обом загрожує міра покарання аж до довічного ув’язнення. Підозрювані в організації моєї ліквідації є важливими свідками організації планомірного і цілеспрямованого державного тероризму з Російської Федерації. Їхнє життя повинно бути поза небезпекою для того, щоб вони допомогли розкрити диверсійно-терористичну мережу, яка продовжує свою роботу в Україні, і запобігти подальшим терористичним актам проти журналістів і політиків», — повідомив він ЗМІ.