Минулого тижня завершилася п’ята сесія Верховної Ради восьмого скликання. Про здобутки і втрати та про плани на наступну сесію в інтерв’ю «Голосу України» розповіли народні депутати.

 

Іван ВІННИК (фракція «Блок Петра Порошенка»):

— У цілому говорити, що парламент працював неефективно, було б некоректно. Адже був розглянутий за повною процедурою і ухвалений Державний бюджет на нинішній рік. Також Верховна Рада прийняла закон про Вищу раду правосуддя та багато позитивних рішень щодо національної безпеки і оборони.

Прикро, останній тиждень сесії парламент не зміг ефективно працювати, оскільки були відсутні багато народних депутатів. На жаль, так і не розглянули закон про Конституційний Суд. Реформу судової гілки влади де-факто треба починати з найвищої судової інстанції — КСУ. Змогли проголосувати лише за закон про Вищу раду правосуддя. Але в цієї Верховної Ради потенціал ще є.

На наступній сесії парламент працюватиме набагато краще, тому що багато партій, політиків зрозуміли, що позачергових виборів не буде. У суспільстві є запит, вимога до чинної Верховної Ради працювати до чергових перегонів. Саме вони дадуть оцінку відповідній політичній силі, наскільки вона змогла дотриматися обіцянок, даних під час волевиявлення в 2014 році. Це добре. Стане менше політиканства, популізму, непотрібних дискусій, палких виступів з трибуни, а буде більше конструктивної роботи в комітетах і голосувань у сесійній залі. Тому прогнозую більш ефективну і продуктивну роботу парламенту в 2017 році.

 

Юрій БЕРЕЗА (фракція «Народний фронт»):

— Ця сесія була складна. Ми — парламент воюючої країни. Безвідповідальність певних осіб в залі обурює. Не прийнято закон про спецконфіскацію. Це одна з головних втрат минулої сесії. На жаль, економічні преференції, які були обіцяні командою Януковича, спрацювали — і зал це не переміг.

Серед здобутків — низка законів, які забезпечують роботу військово-промислового комплексу, а також достойне фінансування бійців, котрі воюють на сході.

Коли в соціальних мережах пишуть, що в країні нічого не покращилося, повністю з цим не згоден. Ми подолали ту межу, після якої вже не можна повернутися під вплив Росії. Суспільство вже не дасть цього зробити. Ми рухаємося вперед.

 

Єгор СОБОЛЄВ (фракція «Самопоміч»):

— За минулу сесію парламент не прийняв жодного законопроекту, який запропонований Комітетом Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції. Цей сумний факт має просту причину — багато нечесних депутатів зрозуміли, що ухвалення наших законів їм дорого обходиться, зокрема, після декларування своїх статків. Тому вони вирішили блокувати роботу комітету.

Не можу сказати, що за цю сесію були зради. Але насправді не було перемог. Єдине, чим пишаюся, що ми відбили всі спроби зупинити початок розкриття декларацій посадовців в Інтернеті. Це велике досягнення. Але багато інших рішень, починаючи з закону про право НАБУ прослуховувати корупціонерів і завершуючи законом про обов’язкову люстрацію кандидатів у народні депутати і Президенти, парламент поки що не виявляє бажання ухвалювати.

Можна, звісно, втішатися, що змогли запровадити електронний квиток у транспорті, але це не те, чого очікують виборці від Верховної Ради.

Щодо наступної сесії, пріоритет — ухвалення законів про антикорупційний суд і про люстрацію майбутніх кандидатів у народні депутати і Президенти. Ще вірю в закон про викривачів, котрий розроблений громадянським суспільством.

 

Сергій СОБОЛЄВ (фракція «Батьківщина»):

— Ключова проблема полягає в тому, що не знайшлося мужності перезавантажити парламент ні у народних депутатів з більшості, ні у Президента.

Найнегативнішим рішенням минулої сесії є ухвалення бюджету, котрий не став кошторисом розвитку. Крім того, помилкою є ухвалення законів, які знищили спрощену систему оподаткування, єдиний податок на селі, на чому трималась економіка країни, а також рішення про відновлення пільг окремим підприємницьким структурам. Водночас Верховна Рада зробила певні прориви, прийнявши низку рішень щодо дерегуляції, але, на жаль, процес ще не завершено. Ще не вичерпався потенціал цього парламенту і щодо формування реальної більшості й зміни уряду. Але він настільки слабкий, що фактично наступна сесія може бути останньою перед виборами.

 

Оксана КОРЧИНСЬКА (фракція Радикальної партії Олега Ляшка):

— Для мене, як члена Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, прикро, що не ухвалено закон про автономізацію медичних закладів. За останні два роки — це єдиний закон, який зміг би суттєво покращити ситуацію в системі охорони здоров’я. Також важливо, що ми не капітулювали перед Росією, зокрема, не проголосувавши за відповідні закони. Це стало можливим завдяки активній позиції громадськості. Влада на неї зважає.

На жаль, в останні дні сесії в парламенті було дуже мало народних обранців. Це насамперед вигідно Опозиційному блоку та «Батьківщині», аби показати неспроможність Верховної Ради ефективно працювати і тому треба проводити позачергові вибори.

Сподіваюся, що парламент на наступній сесії працюватиме більш продуктивніше. Але якщо цього не відбудеться, то не виключаю, що перегони можуть бути восени. На жаль чи на щастя — це покаже історія.

 

Юрій БОЙКО (фракція «Опозиційний блок»):

— Парламент працював неефективно. Депутати свій вибір зробили, хто поїхав у Давос, хто у Вашингтон, а питання, котрі турбують соціально незахищених верств населення, залишили без розгляду. Це чергове підтвердження бездіяльності Верховної Ради. Тому ми виступаємо за позачергові вибори.

 

Сергій МЕЛЬНИК.