Журнал «Погорина», який видає Рівненська обласна організація Національної спілки письменників України в рамках обласної програми з підтримки книговидання, уже десять років озвучує слово рівненських літераторів. За цей час вийшло більше двох десятків чисел «Погорини», формат якої вимірюється півтисячею сторінок. На них відповідно постали нові романи, повісті, оповідання, наукові та краєзнавчі дослідження авторів із Рівненщини.

 

На жаль, останні два роки були для «Погорини» не вельми сприятливими з точки зору періодичності та фінансування. Утім, переживши скруту, видання знову входить у літературне коло України. Наразі побачило світ чергове число «Погорини» (на знімку). У масштабному виданні, зокрема, два романи. Це «Схизмати» Сергія Курінного та «Горинь» Святослава Праска, у яких подано визвольні події українського народу від середньовіччя фактично до наших днів.

 

Цікавою, глибокою та пронизливою в журналі є поезії Миколи Берези, Ростислава Слободенюка, Лідії Рибенко, Ірини Баковецької, Анни Лимич.

 

Своєрідною родзинкою видання, як вважає головний редактор «Погорини» Євген Цимбалюк (на знімку), є традиційні уже його раритети. Цього разу видавцям та дослідникам історії вдалося «відкопати» з архіві 60-річні досліди «Волинь у боротьбі за волю України», видані в післявоєнний період в Канаді. Не менш рідкісною та актуальною є з’ява на сторінках «Погорини» дослідження митрополита Іларіона про релігійність Тараса Шевченка, яке після публікації у Вінніпезі 1964 року вперше з’явилося в Україні.

 

У журналі література поєднана з краєзнавством, мистецтвом, духовними витоками. Про це, власне, стверджують розділи видання – «Пам'ять неопалима», «Дослідники Великої Волині», «Голос Великої Волині», «Незабутні», «Шевченкіана»…

 

Щойно видана «Погорина» розійшлася по бібліотеках, навчальних закладах області.

 

Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.

 

Голос України