«Спроба замаху на мене, якій запобігла Служба безпеки України, — це лише одна ланка з ланцюга роботи диверсійно-терористичного центру, створеного на території Російської Федерації, якому поставлено завдання задіяти винятково громадян України як правило з кримінальним минулим. Тих, хто ненавидить нашу країну та з промитими російською пропагандою мізками, — організовувати злочини на території нашої країни», — про це сказав народний депутат Антон Геращенко (на знімку) під час прес-конференції, присвяченої розслідуванню справи про спробу замаху на його життя.

 

 

На його думку, резонансні злочини, які було скоєно останнім часом, зокрема, проти окремих військовослужбовців, журналістів та представників влади, є чітко організованими і мають системний характер. Народний депутат також зазначив, що, «судячи з почерку та підготовки терористичного акту з його ліквідації, слідчі вважають, що на 99,9 відсотка терористичний акт і вбивство відомого журналіста Павла Шеремета в червні 2016 року було скеровано та реалізовано з цього ж диверсійно-терористичного центру на території Російської Федерації».


А. Геращенко повідомив, що на сьогоднішній день правоохоронними органами за-тримано трьох раніше судимих осіб, які, на думку слідчих, належать до цього диверсійно-терористичного центру. Парламентарій зазначив, що одну особу було затримано ще в листопаді минулого року за вбивство майора Івана Мамчура, а ще двох за-тримано за організацію замаху на його життя. «Це лише виконавці, витратний матеріал, і нині від них відхрещуються. Тобто нині ми лише затримали виконавців, але вже встановили і знаємо, та нехай «товариші» у Російській Федерації знають, окремих осіб, співробітників російських спецслужб, які здійснюють цю діяльність. Можливо, їх буде оголошено в міжнародний розшук як осіб, які здійснюють терористичну роботу проти України», — зазначив він та додав, що на сьогоднішній день лише немає відповіді на запитання, хто є головним замовником створення цього диверсійно-терористичного центру. «Нас цікавить питання, на яке ще немає відповіді: рішення про створення такого диверсійно-терористичного центру прийняв Володимир Путін чи це зробив хтось з його оточення, бажаючи вислужитися, показавши успішну роботу», — сказав парламентарій, підкресливши водночас, що безумовним фактом є те, що «Росія — це держава-терорист».


Народний депутат також прокоментував заяви деяких політологів та журналістів про те, що насправді має місце «інсценування спроби замаху на Антона Геращенка». На його думку, такі заяви — це типовий приклад роботи російської пропаганди всередині України та в соціальних мережах. «Судячи з моніторингу проросійських та пропагандистських сайтів, у той само вечір, коли стало відомо про затримання цих осіб та про моє прізвище, була дана команда невідкладно проводити кампанію про те, що це все фейк, що цього всього не було, що це все інсценування та піар. Вони будуть відхрещуватися, будуть заявляти, що нічого не розуміють, що це якісь громадяни України, двічі-тричі судимі тощо», — сказав народний депутат, зауваживши, що в інтересах слідства він не може розголошувати всю інформацію, якою володіє. Запевнивши, що для учасників диверсійно-терористичного центру було придумано цілі легенди в разі їх затримання чи викриття, А. Геращенко запропонував тим, хто сумнівається у справжності спроби замаху на нього, прийти на судове засідання, де розглядатиметься ця справа. «Це що, Геращенко домовився про те, щоб випустити одну з осіб, що скоювала замах на мене, з кримського СІЗО, де вона відбувала покарання, привезти її в Російську Федерацію, навчити, як робити бомби, і разом з іншим товаришем привезти в Україну, щоб вони тут готували мою ліквідацію», — запитав він у тих, хто поширює заяви про інсценування, та ще підкреслив, що в цьому разі маємо типовий приклад роботи російської пропаганди.


Оскільки затримані учасники диверсійно-терористичного центру є надзвичайно важливими свідками державного тероризму проти України з боку російських спецслужб, то А. Геращенко висловив переконання, що їх у жодному разі не можна обмінювати на українських заручників Кремля. «Я особисто заявляю, що ті особи, громадяни України, які були підготовлені на території Російської Федерації для здійснення вбивств, терактів та диверсій, не повинні ні за яких обставин бути обміняні на інших громадян України, бо якщо ми будемо обмінювати цих громадян на наших заручників в Росії, то сюди будуть присилати все нових і нових кілерів», — сказав він.


Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, коментуючи спробу замаху на А. Геращенка, назвав цей факт «елементом у ланцюгу злочинів, що утворюють систему з центром впливу поза межами України». Водночас він зазначив, що правоохоронні органи володіють фактами і матеріалами розслідувань стосовно низки інших як здійснених, так і попереджених убивств, розроблених злочинцями за схожою схемою. «Затримані СБУ кілери продовжують ланцюг затримань останнього часу підісланих кілерів по низці справ, які розробляються Національною поліцією. Питання оприлюднення цих матеріалів у даний момент обговорюється в органах розслідування», — зазначив А. Аваков.

ДО РЕЧІ

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, коментуючи спробу замаху на народного депутата Антона Геращенка, зазначив, що це свідчить про перехід російських спецслужб до нової фази гібридної війни проти України — політичного тероризму. «Попередня інформація дає змогу стверджувати, що спроба замаху була пов’язана із професійною діяльністю А. Геращенка та викриттям росіян, причетних до злочинів на окупованій території України», — підкреслив О. Турчинов та додав, що це, на жаль, не єдиний випадок терористичної діяльності, організованої російськими спецслужбами на українській території, які розслідують працівники СБУ та Національної поліції. Секретар РНБОУ також наголосив, що відповідальність за використання спецслужб для організації терористичної діяльності проти України повністю несе політичне керівництво Російської Федерації, «яке перетворило свою країну на центр світового тероризму».