Учора в столиці знову палили шини. Цього разу захисним атрибутом Майдану активісти скористалися, щоб привернути увагу до проблеми власників автомобілів, що мають іноземну реєстрацію. За словами учасників акції, ранковим частковим блокуванням в’їздів до Києва на Бориспільському шосе, Броварському проспекті, Житомирській, Варшавській та Одеській трасах, яке супроводжувалося спалюванням покришок, вони прагнуть прискорити процес ухвалення законопроекту №5567, який дозволить одразу не розмитнювати ввезене через кордон авто, а платити за нього певний внесок.


Автори законопроекту №5567 народні депутати України Юрій Дерев’янко і Володимир Парасюк пішли на зустріч із Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, повідомляє «Укрінформ». За словами голови громадської організації «АвтоЄвроСила» Олега Ярошевича, про зустріч домовлялися заздалегідь. Активісти хочуть, щоб Кабмін виступив ініціатором розгляду в парламенті законопроекту №5567.

 

Народні депутати України Володимир Парасюк (ліворуч) і Юрій Дерев’янко (праворуч) під час акції біля Кабінету Міністрів.

 

Організатори акції — представники «АвтоЄвроСили» і господарі пересувних засобів з іноземними номерами — прибули на вулицю Грушевського. Десяток автомобілів, вишикувавшись під Кабміном, одночасно подали «сигнал» уряду. Як пояснив народний депутат України Володимир Парасюк, «потрібно з Кабінетом Міністрів ці речі узгодити, щоб вони дали своє добро, і тоді є реальність того, що у Верховній Раді буде 226 голосів»...


З історії питання


Народні депутати Юрій Дерев’янко і Володимир Парасюк зареєстрували законопроект №5567, який пропонує дозволити громадянам України тимчасово ввозити автомобілі з іноземною реєстрацією, відраховуючи за це в держбюджет 0,2—0,5 відсотка від митного платежу на місяць. Законопроект передбачає введення з 1 січня 2017 року умовного часткового звільнення від оподаткування митними платежами у разі тимчасового ввезення до року транспортних засобів (старше семи років) для особистого користування громадян України. Після тимчасового ввезення за бажання розмитнити автомобіль раніше сплачені власником в бюджет платежі будуть зараховані в суму податку. Так, стверджує Юрій Дерев’янко, гроші потраплятимуть до бюджету, а не корупціонерам і «схемщикам». Як зазначають автори законопроекту в пояснювальній записці, в Україну вже ввезли майже 1,5 мільйона авто з іноземними номерами. Вони потрапляють до нашої країни за різними схемами, у тому числі цьому сприяє корупція на митниці. Якщо запропонований законопроект буде проголосований у Верховній Раді, за завезене авто вартістю у дві тисячі євро потрібно буде заплатити за тимчасове ввезення у розмірі приблизно 150 євро в перший рік.


Нагадаємо, перша спільна презентація цього законопроекту відбулася в листопаді минулого року. Тоді відбулося і засідання робочої групи при парламентському комітеті з питань податкової і митної політики, присвячене розв’язанню цієї проблеми.

 

Під час акції біля Кабінету Міністрів.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.