Вдруге на ті самі «граблі» наступила Херсонська обласна рада. Окружний адміністративний суд за позовами трьох держлісгоспів краю скасував її рішення від 18 листопада минулого року, яким забороняється проводити будь-які рубки дерев (у тому числі, й санітарні) на території краю. Через це лісгоспи тільки під новий рік втратили півмільйона гривень, бо не змогли продати на ялинкових базарах спеціально вирощені для цього у розплідниках молоді сосни.

Але справа не тільки, і навіть не стільки в збитках.


У судовому рішенні зазначено, що впровадження мораторію суперечить Лісовому кодексу, а також законодавству про місцеве самоврядування, бо в цьому випадку облрада перевищила свої повноваження (лісами розпоряджається народ, а не окрема громада). І вердикт був абсолютно прогнозованим, позаяк 2014 року Херсонська облрада минулого скликання також намагалася впровадити заборону на вирубування будь-якої деревини в лісових господарствах усіх форм власності. І також суд визнав її рішення протизаконним.


Тепер депутати й експерти шукають нові можливості для надання масивам зелених насаджень охоронного статусу. Лісосмуги, зокрема, пропонують об’єднати в такий собі «клаптиковий» резерват місцевого значення, присвоївши йому найменування «регіонального парку».


Херсон.