За даними Держстату, ціни на молокопродукти в Україні упродовж минулого року зросли від 11 до 33%. Про це повідомляє Асоціація виробників молока. Там нарікають на об'єктивні чинники такого підвищення. Зокрема, на девальвацію гривні, збільшення цін на пальне, скорочення поголів'я корів і зростання вартості надоєного.

Найбільше подорожчало масло. За рік переробники підвищили його вартість майже на третину -- з 66,8 тис. грн. у січні до 88,7 тис. у грудні. Наприкінці 2016-го тонна твердого сиру в середньому коштувала 87,7 тис. грн. (+20,3%). Кефір в опті продавали по 13,4 тис. грн./т (+22,48%), сметану -- по 34,5 тис. грн./т (+23,2%).

 

Джерело: Асоціація виробників молока.

 

Загалом грудень виявився рекордним по цінах на молочку.

До речі, про стратегією розвитку галузі йтиметься на Х Міжнародному молочному конгресі, який відбудеться 2--3 березня у Києві.