Виступаючи на початку зимової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, президент ПАРЄ Педро Аграмунт звернув увагу на теракти в різних країнах, висловив співчуття родинам загиблих дітей в автокатастрофі в Італії, однак жодним словом не згадав про українських дітей, які страждають внаслідок розв’язаної Російською Федерацією війни проти України. «Ми приєднуємося до слів найщирішого співчуття родинам загиблих дітей, це жахливо. Але от що не можемо зрозуміти: чому в серці Аграмунта і в його риториці не знайшлося жодного слова співчуття українським дітям, українським родинам, що втратили дітей внаслідок розв’язаної Російською Федерацією війни проти України? Чому не знайшлося слів співчуття батькам, чиї діти підірвалися на мінах, які щедро поставляє російський воєнторг, чи дітям, які були обстріляні й поранені», — зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко та підкреслила, що попри це українська делегація робить все, щоб привернути увагу світу і ПАРЄ до порушення прав дітей на окупованому Донбасі.

 

За її словами, саме з цією метою в Страсбурзі проведено круглий стіл, під час якого керівник української делегації, народний депутат Володимир Ар’єв презентував фільм про пережиті маленькими українцями трагедії — втрати будинку, школи, родини, рідного міста. «Я розповіла, що ця проблематика постійно звучить на засіданнях гуманітарної групи під час Мінських переговорів. Україна виступає категорично проти втягування дітей у конфлікт, ми маємо десятки фактів залучення підлітків бойовиками до роботи на блокпостах, а російські сайти і газети друкують численні репортажі про воєнізовані табори для підлітків, де дітей з окупованих територій муштрують на майбутні війни», — написала Ірина Геращенко у Фейсбуці.


Зокрема, Перший заступник глави парламенту ще раз нагадала про історію підлітків, яких з вересня 2016-го утримують в тюрмі в ОРДО за так звані «диверсії», бо попри обіцянки, які керівники ОРДО дали ОБСЄ, діти й досі залишаються за гратами.
Зазначивши, що так само маємо жахливі історії дітей, які страждають від обстрілів та яким іноді після підривів на мінах довелося ампутувати кінцівки, Ірина Геращенко подякувала колегам і партнерам з інших країн, де ці діти проходять реабілітацію і протезування.


Під час круглого столу також було наголошено, що досі залишаються невирішеними питання вивезення з окупованих територій кількох будинків для дітей з важкими діагнозами та лежачих дітей, яких українська влада не встигла евакуювати у 2014-му. Так само залишається заблокованим питання доступу міжнародних гуманітарних місій на окуповані території та забезпечення їм нормальних умов роботи, зокрема, і тих організацій, що опікуються допомогою дітям.


«Як українська влада бачить вирішення цих проблем? Перше — ми привертаємо увагу до порушення прав дітей на окупованих територіях на всіх міжнародних майданчиках. Друге — наполягаємо на доступі міжнародних гуманітарних організацій до окупованих територій. Третє — сприяємо програмам реабілітації і протезування дітей. Четверте — у програмах реінтеграції Донбасу ключову роль влада відводить відновленню саме освітніх і гуманітарних об’єктів. П’яте — ми підтримуємо програми навчання дітей і молоді з окупованих територій в українських вишах», — зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради та додала, що також розповіла про свою нещодавню поїздку на Донбас, про дитсадки та школи, що відбудовуються і ремонтуються за програмою перерозподілу коштів, для чого на Донецьку і Луганську області було виділено 4 мільярди гривень.


Також Ірина Геращенко прокоментувала «публіцистичний виступ» на зимовій сесії ПАРЄ Генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда. «Багато лірики про несприйняття популізму і про те, як популізм буде використовуватися в політичній боротьбі в різних країнах. Жодного слова про окуповані Крим і Донбас. В унісон з президентом ПАРЄ П. Аграмунтом. Тенденція зрозуміла: «Их там нет». Ну що ж, наша делегація для того й працює в ПАРЄ, щоб нагадувати, як би це комусь не подобалося, що загрозами для Європи є не лише популізм, а й безпекова ситуація в центрі Європи, агресія РФ проти незалежних країн, зокрема України, щоденні обстріли українських населених пунктів, вбивства українців. Прикметно, що Генсек РЄ не згадує про безпеку на континенті й порушення прав людини на окупованих територіях як ключові загрози і пріоритети для вирішення», — зазначила вона та додала, що каже про це для розуміння того, що «хоч російської делегації в ПАРЄ немає, але вона тут є і працює».


«Тому ми потроїмо наші зусилля і працюватимемо, захищаючи принципи ПАРЄ і Ради Європи», — підкреслила Ірина Геращенко та одним з прикладів такої праці назвала ухвалення ПАРЄ резолюції «Нападки на журналістів та свобода ЗМІ в Європі», яку вніс голова української делегації, народний депутат Володимир Ар’єв. «У резолюції є чітка вимога до РФ: звільнити Олега Сенцова, Романа Сущенка, Миколу Семену», — повідомила Перший заступник глави парламенту.

 

Дослівно

Ірина ГЕРАЩЕНКО: 

 


«Від конфлікту на Донбасі страждає щонайменше 1700000 дітей по обидва боки лінії зіткнення. За час військової агресії щонайменше 68 дітей загинули, поранено 186. Очевидно, що ці цифри неповні й неточні, бо ми не маємо повної інформації про долі дітей на окупованих територіях».


Вл. інф.