На Чернігівщині майже 100 тисяч земельних паїв не задіяні у сільгоспвиробництві. Багато селян померли, так і не оформивши державного акта на землю. У селі Стара Гутка таких 150.

— Це майже 400 гектарів, — каже сільський голова Валентина Артеменко. — Земля гуляє...

— Ніхто не хоче брати в оренду?

— Для цього треба оформити документи. Причому через суд. Ні місцеве фермерське господарство, ні сільгосппідприємство не мають бажання цим займатися. Бо дуже дорого...

У Борзнянському районі Печівська сільрада, навпаки, за 150 невитребуваних паїв щороку отримує 70 тисяч гривень.

— Загалом у нашому районі, — зазначає голова Борзнянської райдержадміністрації Андрій Козішкурт, — понад 90 відсотків невитребуваних земельних ділянок обробляють орендарі. Сільські ради за ці майже 14 тисяч гектарів отримують 6 мільйонів гривень. Однак про такий позитивний досвід у деяких селах регіону, певне, не знають. Так, у Данівці Козелецького району значаться невитребуваними 39 паїв. Крім того, 29 спадкоємців досі не оформили державні акти на землю. Під селом ще 619 гектарів запасу.

— Ситуація така, що ТОВ «Данівське» доброю частиною тих земель користується, — каже сільський голова Ольга Пальчик. — Але ж сільрада від того не отримує ні копійки!

— Так чого ж ви мовчите?

— Що ви! Пишемо у район, область. Але нам лише обіцяють. А ми б, я підрахувала, не потребували б і дотації, якби нам справно платили за оренду тієї землі.

На жаль, проблема справді не тільки Данівки. В області 41 тисяча гектарів невитребуваних паїв. Питання їх використання залишається не вирішеним. У 2013-му змінилося законодавство у сфері оформлення земельних ділянок. Порядок передачі у користування, реєстрації невитребуваних паїв, неуспадкованої землі законодавчо неврегульований. Сільради, які не подбали раніше, аби мати зиск від землі, що не обробляється, нині загрузли у бюрократичній круговерті.

Чернігівська область.

Коментар начальника управління землеустрою та охорони земель головного управління Держземагентства у Чернігівській області Ігоря Пузана (на знімку):

— Слід відрізняти поняття невитребувані і неуспадковані земельні паї. Невитребуваний земельний пай — це умовна земельна частка, на яку громадянин не отримав земельний сертифікат. По області таких 8,6 тисячі (2% від загальної кількості паїв, на які набули право громадяни) -тобто 38,1 тисячі гектарів. Законом «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» визначено механізм їх використання. Так, нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки у відповідності до їх місця розташування за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням  до отримання їх власниками.

Інша ситуація з не успадкованими паями. У відповідності до статті 1277 Цивільного кодексу України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття саме суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Слід звернути увагу, що заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. 

Право власності на спадщину, що визнана судом відумерлою, виникає у територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Необхідно пам’ятати — місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна — місцезнаходження основної частини рухомого майна (стаття 1221 ЦК України). Тому вирішення цього питання залежить передусім від дій органів місцевого самоврядування та упорядкування законотворцями окремих положень діючих нормативно-правових актів.

 

Фото автора.