Центральна виборча комісія призначила на 30 квітня 2017 року перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад та відповідних сільських, селищних, міських голів ще у 40 об’єднаних територіальних громадах 15 областей України. Сам виборчий процес має розпочатися з 11 березня цього року.

Якщо судити з оголошених виборів, то останнім часом найактивніше об’єднавчий процес проходив у Запорізькій області, де нову владу обиратимуть у Великобілозерській, Павлівській, Широківській і Водянській сільських ОТГ, Чернігівській селищній та Гуляйпільській, Оріхівській і Кам’янсько-Дніпровській міських ОТГ. У Волинській області перші вибори відбудуться у п’яти сільських ОТГ (Колодяжненській, Заборольській, Вишнівській, Забродівській та Самарівській), чотирма ОТГ представлена Сумська область (Бочечківською і Вільшанською сільськими, Краснопільською селищною та Кролевецькою міською), по три ОТГ припадає на Вінницьку область (Якушинецька, Кунківська та Мурафська сільські), Львівську (Великолюбінська і Магерівська селищні та Розвадівська сільська), Черкаську (Степанецька, Селищенська та Ротмістрівська сільські) та Чернігівську області (Комарівська сільська, Козелецька селищна та Менська міська). У Закарпатській області перші вибори відбудуться в Іршавській та Перечинській міських ОТГ, в Полтавській — у Великобагачанській селищній та Рокитянській сільській, у Херсонській — у Горно-стаївській селищній та Виноградівській сільській ОТГ. Ще у п’яти областях до перших виборів готуються по одній ОТГ: у Донецькій — Сіверська міська, Івано-Франківській — Олешанська сільська, Рівненській — Бокіймівська сільська, Миколаївській — Дорошівська сільська та Одеській областях — Яськівська сільська об’єднані територіальні громади.

Водночас ЦВК не знайшла правових підстав для призначення перших виборів депутатів Березанської міської об’єднаної територіальної громади та Березанського міського голови, оскільки до складу цієї ОТГ входять громади, що розташовані на території двох суміжних адміністративно-територіальних одиниць. Отже, відповідно до норм Конституції та Земельного кодексу України, необхідною передумовою призначення перших виборів у цій ОТГ має бути рішення Верховної Ради про внесення змін до меж відповідних районів.

Вл. інф.