Перший в Україні завершив процес децентралізації Апостолівський район на Дніпропетровщині — нині він складається із чотирьох громад: Апостолівської, Грушівської, Нивотрудівської та Зеленодольської. Їх бюджет зріс більш як удвічі — від 60 до 130 мільйонів гривень. Замість шести-семи мільйонів, які район витратив до об’єднання на будівництво та реконструкцію соціально важливих об’єктів, у 2016 році тут витратили понад 30 мільйонів.

Торік в Апостолівському районі вперше за останні 15 літ жителі райцентру отримали новий водовід. У поточному році планується завершити будівництво ще двох. Завдяки цьому 10 тисяч сільських жителів отримають воду, якої раніше не мали.

Також на Апостолівщині реконструювали школи в селах Нива Трудова та Велика Косторомка — утеплили фасади навчальних закладів, поставили енергозберігаючі вікна. Тепер тут затишно і тепло. Окрім цього, в п’яти населених пунктах з’явилось інноваційне освітлення вулиць — тут встановили ліхтарі, що живляться від сонячних батарей.

Уперше за останні роки в Апостоловому з’явився новий сучасний ринок. Ще за радянських часів його облаштували в незручному місці, тож виник стихійний. Грошей на будівництво нового торговельного майданчика не вистачало, а після об’єднання вони з’явилися.

Громади Апостолівського району співпрацюють і з міжнародними партнерами. У селах Кам’янка та Михайлівка за підтримки ЄС та ПРООН реконструйовано системи опалення дитячих садків, встановлено сонячні батареї. Тепер і Володимирський фельдшерський пункт має альтернативне джерело енергії. Торік Апостолівська об’єднана громада виграла грант США на реконструкцію центру міста. Тож нині готується проектно-кошторисна документація, а роботи з будівництва планують розпочати цього року.

Олена ЧЕРНЯВСЬКА.

Дніпропетровська область.