Нині на Рівненщині працюють 18 керівників об’єднаних громад та півсотні старост. Щоб вони правильно реалізовували реформи у своїх громадах, для них провели навчання.

— Децентралізація — наймасштабніша реформа, яка зачіпає перетворення в усіх сферах. Тож не дивно, що в керівників ОТГ виникають питання під час її реалізації. Рівненська облдержадміністрація завжди готова надавати підтримку та консультації з приводу організації процесу реформи. Така співпраця повинна продовжуватися і надалі», — зазначив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко, який наголосив, що децентралізація є складною особливо в плані взаємовідносин керівників ОТГ з органами виконавчої влади — райдержадміністраціями. Тут обом сторонам потрібно шукати компроміс. Нині немає закону про старост. А вони не тільки видають довідки, виконують повноваження секретаря, а й в окремих громадах є представниками Центрів надання адміністративних послуг. Тому, щоб децентралізація активно й надалі реалізовувалася в області, повинно бути чітке розуміння посадовими особами місцевого самоврядування всіх процесів, що відбуваються після об’єднання.

Під час навчання керівники ОТГ та старости отримали консультації щодо трудового законодавства у зв’язку з реорганізацією адміністративних структур громад. Консультанти та фахівці розповіли, як правильно готувати план соціально-економічного розвитку й проекти з метою залучення фінансових ресурсів для поліпшення інфраструктури своїх громад.

Нагадаємо, нині на Рівненщині 19 об’єднаних територіальних громад, 18 з яких мають своїх голів та депутатів. Вибори ще в одній відбудуться навесні. У селах громад працюють півсотні старост. Загалом в області децентралізацією охоплено третину громад. Адже перспективним планом передбачено створення 61.

Тетяна ПАНАСЮК, Олександра ЮРКОВА.

Рівне.