З утворенням об’єднаних територіальних громад виникає проблема усунення дублювання функцій ОТГ і райдержадміністрацій. На Житомирщині це насамперед стосується Баранівського, Брусилівського, Олевського, Хорошівського та Попільнянського районів, населені пункти яких майже повністю увійшли до новостворених громад.

Під час наради, на якій обговорювали це питання, голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич дав доручення головам РДА підготувати штатні розписи з урахуванням нових обставин. Крім того, одним із важливих питань залишається розподіл майна між громадами і органами виконавчої влади. Представники районів запропонували створити робочу групу, яка допомогла б вирішити це питання. Проте голова облдержадміністрації наголосив, що кожен керівник району повинен бути відповідальним і самостійно розібратися та налагодити контакти з громадами. «Я не хочу їхати у вашу хату і наводити там лад. Але якщо ви самі не зможете розібратися, то мені доведеться це зробити. І тоді це будуть жорсткі методи», — зазначив Ігор Гундич.

Голова облради Володимир Ширма звернув увагу на те, що районним радам уже тепер треба думати, яку кількість працівників залишати в апаратах, щоб вистачило коштів на заробітну плату. Адже настане 2018 рік, а надходження до районних бюджетів з урахуванням кількості сільрад, які вже перейшли до ОТГ, будуть мінімальні.

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

Житомирська область.