«Як зупинити системне перевищення швидкості на дорогах?»

Андрій ГРАБОВИЙ.

Черкаська область.

 

Член Комітету Верховної Ради з питань транспорту Ігор ДІДЕНКО:

— Сьогодні неможливо здійснювати контроль порушень на дорогах. Для розв’язання цієї проблеми потрібна відповідна нормативно-правова база. Цього року має запрацювати дорожня патрульна поліція, яка стежитиме за порядком на автошляхах.

Загалом таке питання вирішується дуже швидко: якщо буде воля вищого керівництва, то все виконуватиметься, як це було, приміром, з підвищенням мінімальної зарплати. До того ж потрібно звернутися до міських голів, щоб вони організували управління дорожнім рухом і запобігали аваріям. Водночас на вищому рівні управління повинна працювати агенція фахівців.

Безпеку руху визначає не лише поведінка людей, а й стан інфраструктури та транспортних засобів. Багато автомобілів узагалі не проходять техогляд, тож їх стан оцінити неможливо.

 

Народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка, член колегії Міністерства внутрішніх справ Мустафа НАЙЄМ:

— Є конструктивна пропозиція: треба зменшити межу перевищення швидкості, за яку не карають, із 20 кілометрів на годину до 10 та встановити обмеження швидкості в містах на рівні 50 кілометрів на годину. Такі правила діють у країнах Європейського Союзу.

Встановлення камер для автоматичної фіксації порушень на дорогах має свої ризики. Камери мають бути сертифіковані належним чином, щоб їхні покази могли бути доказом у судах. І закуповувати техніку потрібно максимально прозоро.

 

Сергій МЕЛЬНИК.

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».