Істотне подорожчання харчових продуктів, особливо "молочки", на Полтавщині помітне, як то кажуть, неозброєним оком. Не видно його, здається, тільки... в офіційних святцях.
На знімку:
жартівники кажуть,
що з такими темпами подорожчання молочної продукції
коровам уже соромно в доїльні зали заходити...
Адже, за даними Головного управління статистики в області, станом на грудень минулого року порівняно з таким само періодом позаминулого ціни на харчові продукти та безалкогольні напої в регіоні зросли тільки на 4,4 відсотка. Цифра нібито справна. Тільки звідки вона взялася? Чи не з середньої температури по лікарні, при якій, скажімо, вартість молока та масла вершкового підскочила вгору відповідно на 23 і 27,5 відсотка й водночас ціни на овочі сповзли донизу на 31,7 процента? От і виходить усереднене додаткове навантаження на гаманці споживачів не таке вражаюче...
Та чи зіставні потреби та витрати на молочну й овочеву продукцію? Якщо деякі види овочів можна класти в кошик чи утриматися від цього залежно від урожайності та ціни на них або замінювати один інгредієнт іншим, то без більшості складових молочного меню, особливо в раціоні дітей, просто не обійтися. Ігнорування цієї прописної істини загрожує серйозними втратами для здоров'я малечі та її фізичного й інтелектуального розвитку. Власне, молочна продукція здавна вважалася соціальною та лікувальною. Сьогодні вона перетворюється на непідйомний для гаманців багатьох земляків делікатес...
Що почім на центральному ринку Полтави (за кг)
Молоко -- 12 грн. (за 1 літр)
Сир твердий -- 133--135 грн.
Сир м'який домашній -- 60--70 грн.
Сметана (за півлітрову банку) -- 16 грн.
М'ясо (свинина) -- 75--80 грн.
М'ясо (яловичина) -- 85--100 грн.
Сало -- 55--60 грн.
Яйця (десяток) -- 19--26 грн.
Капуста -- 5,5 грн.
Буряк -- 5 грн.
Морква -- 4--5,5 грн.
Василь НЕЇЖМАК.
Фото з архіву автора.
Полтава.