Учорашня погоджувальна рада керівників фракцій відбувалася в кабінеті Голови Верховної Ради у закритому режимі. Перший заступник голови фракції «Батьківшина» Сергій Соболєв з цього приводу пояснив, що та інформація, яка надходить щохвилини, не дозволяє робити її відкритою для преси. «Країна мусить ухвалювати рішення, виходячи з інформації українських розвідувальних служб та розвідувальних служб країн-партнерів — гарантів територіальної цілісності України, а також на основі закритої інформації Міністерства оборони та інших служб, котрі безпосередньо реагують на всі події, які відбуваються в Україні чи довкола неї», — сказав народний депутат.
Коментуючи рішення погоджувальної ради, С. Соболєв зазначив, що попри плани та затверджений перелік питань, які буде винесено на розгляд парламенту у вівторок, все залежатиме від того, як розвиватиметься ситуація. «Усім цілковито зрозуміло, що країна, яка знаходиться в стані війни, зобов’язана досить оперативно ухвалювати рішення. Тому на сьогодні парламент працює в режимі, який дає змогу скликати сесію у будь-який момент. Тож хоч у вівторок початок сесії заплановано на 10-ту годину, проте в разі будь-яких непередбачуваних подій її може бути скликано у будь-який час», — сказав С. Соболєв.
Парламентарій також звернув увагу на те, що вчора зранку торги на московській біржі було закрито після того, як акції «Газпрому» впали на 12 відсотків. «Зрозуміло, що напад Російської Федерації на територію суверенної держави та окупація Криму, яка нині відбувається, не могли пройти для російських фінансових ринків без наслідків», — сказав парламентарій та додав, що це тільки початок, якщо Путін, отримавши ці сигнали, продовжуватиме агресивну політику стосовно української держави.
С. Соболєв також наголосив, що оскільки майже вся міжнародна спільнота зайняла єдину позицію стосовно російської агресії проти України, то «всі сподівання на те, що європейська та світова спільнота будуть мовчки спостерігати за тим, що відбувається на частині території України, не виправдала сподівання російського керівництва».
Виходячи з цього, дії українського парламенту мають бути адекватними тим подіям, які відбуваються на вулицях та у світовій спільноті. «Саме тому ми ухвалили рішення, що кожне питання порядку денного повинно бути питанням, що допомагає вирішувати, а не поглиблювати кризу», — повідомив народний депутат. А це означає, що будь-яке питання, яке стосується соціального чи економічного напрямків, не може бути розглянуте в парламенті без погодження з Кабінетом Міністрів. Цим питанням займатиметься експертна група, яку буде утворено з представників парламенту, в тому числі й опозиційних, та уряду.
Також представники всіх фракцій дали згоду на створення робочої групи парламентаріїв України, яка негайно виїде до Російської Федерації для консультацій з депутатами Державної думи та Ради Федерації.
На погоджувальні раді також прийнято рішення стосовно прискорення роботи з доукомплектування складу Конституційного Суду України. «Фактично на сьогодні п’ять вакансій дають можливість зривати засідання Конституційного Суду в разі відсутності декількох його членів, тому ухвалено рішення негайно підготувати кадрові пропозиції фракцій, щоб суд мав можливість безперервно ухвалювати рішення», — сказав С. Соболєв.
Також ухвалено рішення про утворення консультативної ради, яка аналізуватиме законопроекти, внесені вже під час нинішньої сесії та які насамперед стосуються врегулювання нинішнього конфлікту, котрий загрожує перерости у війну.
Керівник фракції ВО «Свобода» Олег Тягнибок наголосив на тому, що всі народні депутати отримали вказівку не залишати столицю, щоб за потреби можна було негайно ухвалити важливі рішення. «Російські війська продовжують інтервенцію проти України. Українські війська поводяться мужньо та не піддаються на провокації, яких очікує Москва, але парламент мусить бути готовий оперативно зібратися, щоб підтримати рішення, які може ухвалити Рада національної безпеки і оборони», — сказав він.
Отже, якщо за ніч нічого надзвичайного не трапиться, то у вівторок буде звичне сесійне засідання. Зокрема, планується розглянути питання ратифікації угоди з Євросоюзом, яка передбачає виділення Україні 610 мільйонів євро.
О. Тягнибок також повідомив, що усі фракції отримали завдання делегувати своїх людей до складу створюваної конституційної комісії.
Ще одне рішення погоджувальної ради стосується створення робочої групи для напрацювання нового мовного законопроекту. «Буде залучено всі зацікавлені сторони, оскільки для України дуже важливо, щоб цей законопроект підтримали всі парламентські фракції та щоб зняти усі російські спекуляції стосовно мовної ситуації в Україні», — наголосив лідер «Свободи».
Він припустив, що у вівторок парламент може продовжити роботу з позбавлення пільг чиновників та повернутися до розгляду питання про відновлення процедури судочинства в країні, оскільки впродовж останнього часу надійшла велика кількість заяв від суддів, які хочуть залишити свої посади чи вийти на пенсію.
Під час брифінгу в парламенті міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що Росія планує відключити Крим від єдиної енергетичної системи України. За його словами, Росія намагається створити автономну енергетичну систему на півострові, що може призвести до техногенних катастроф і до «повного погашення електроенергії в Автономній Республіці Крим». Оскільки нині автономія споживає близько 1000 мегават електроенергії, а власні потужності становлять близько 150—200 мегават. Веде цю «підривну» роботу в Криму заступник міністра енергетики Російської Федерації.
Крім того, відбулися спроби силового захоплення «Чорноморнафтогазу», сказав міністр та попередив російську владу про відповідальність за втручання у справи суверенної держави. Ю. Продан також поінформував, що нині в українських підземних сховищах розміщено 9,2 мільярда кубометрів газу.
 
Юрій Продан.
 
 
Олег Тягнибок.
 
 
Сергій Соболєв.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.