Сьогодні найбільша відповідальність за інформаційну політику в державі лежить на менеджерах ЗМІ та журналістах.

Таку думку під час брифінгу на тему «Якою має бути інформаційна політика в умовах війни» висловив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

Парламентарій також зазначив, що сьогодні потрібно так організувати роботу інформаційної сфери, щоб громадяни мали об’єктивну інформацію про те, що відбувається, та щоб Україна могла захистити свій інформаційний простір. При цьому він висловив вдячність менеджерам телеканалів, котрі проводять інформаційну політику, спрямовану на захист територіальної цілісності України. Зокрема, переважна більшість телеканалів уже сьогодні працює під логотипом «Єдина країна», а також завершується робота над створенням роликів, у яких відомі музиканти, журналісти та громадські діячі закликають до єдності країни.

Говорячи про ситуацію з російськими телеканалами, М. Томенко повідомив, що фахівці Нацради з питань телебачення та радіомовлення провели моніторинг того, як вони висвітлюють ситуацію в Україні. «Цей моніторинг дуже чітко зафіксував, що інформаційні повідомлення низки російських телеканалів прямо порушують статтю 6 Закону «Про телебачення і радіомовлення», яка не допускає використання закликів до насильницької зміни конституційного ладу України, закликів до розв’язання війни, агресивних дій або їхньої пропаганди, пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками ідеології, релігійних переконань, належності до тієї чи іншої нації», — сказав М. Томенко та повідомив, що направив результати цього моніторингу до Служби безпеки України. А враховуючи можливість звинувачення України у недемократичності, парламентарій повідомив, що звернувся до провайдерів з пропозицією замінити в базових пакетах телеканали, які сіють ненависть, на інші. «Це абсолютно відповідає чинному законодавству, бо саме провайдери несуть відповідальність за те, які канали розміщені в універсальній послузі», — наголосив він.

До того ж М. Томенко пояснив, що сьогодні дозвіл на ретрансляцію в Україні мають близько 100 каналів, але претензії стосуються лише чотирьох із них — «Первого канала (всемирная сеть)», «РТР-Планета», «Россия-24» та «Мир-24».

Ще одна рекомендація голови комітету стосується того, як російське телебачення обґрунтовує необхідність введення військ в Україну для захисту «соотєчєствєнніков».

«Рада федерації ухвалила рішення про введення військ на підставі абсолютно брехливої інформації про те, що в Криму гинуть люди і, зокрема, й російські громадяни, тоді як навіть Константинов визнав, що такого не було», — сказав він. Тож М. Томенко повідомив, що звернувся до уродженки України, голови Ради Федерації Валентини Матвієнко з проханням переглянути рішення, яке базується на брехливій інформації.

Торкнувшись теми необхідності зміни голів деяких державних телерадіокомпаній, голова комітету наголосив, що нині варто призначати виконуючих обов’язки, а вже після стабілізації ситуації разом з колективами визначатися з постійними керівниками. «Бо в нинішній ситуації ми не можемо дозволити собі таку розкіш, щоб Луганське телебачення говорило, що воно вважає Януковича президентом», — наголосив парламентарій.

Микола Томенко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.