Упродовж останніх днів Верховною Радою Автономної Республіки Крим, а також деякими міськими та обласними радами прийнято низку постанов щодо проведення місцевих референдумів.
У зв’язку з цим Центральна виборча комісія, як постійно діючий колегіальний державний орган, до компетенції якого відповідно до Закону України «Про Центральну виборчу комісію» належить, зокрема, здійснення контролю за додержанням законодавства України про референдуми, звертає увагу на таке.
Пунктом 20 частини першої статті 92 Конституції України встановлено, що організація і порядок проведення виборів і референдумів визначаються виключно законами України.
Закон України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», яким у 1991 році було врегульовано питання ініціювання та підготовки проведення місцевого референдуму, згідно з пунктом 4 розділу XІІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про всеукраїнський референдум» від 6 листопада 2012 року № 5475-VІ визнано таким, що втратив чинність.
Сьогодні жоден із чинних в Україні законів не визначає порядку проведення місцевих референдумів, а відтак механізм реалізації права громадян на прийняття рішень з питань місцевого значення шляхом проведення місцевого референдуму відсутній.
Проведення будь-якого місцевого референдуму за існуючого нормативно-правового регулювання є неможливим.
 
Відділ взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК.