Про це йшлося під час круглого столу, проведеного під егідою програми координації технічної допомоги українському парламенту «USAІD/РАДА».

У заході взяли участь народні депутати Антон Геращенко, Павло Пинзеник і Мустафа Найєм, представники громадських організацій, дипломатичного корпусу, колишні народні депутати.

Підбиваючи підсумки роботи, директор програми «USAІD/РАДА» Ігор Когут повідомив, що порядком денним п’ятої сесії передбачалося підготувати та внести на розгляд Верховної Ради 2122 питання. Ще 26 законопроектів включено додатково. За 36 днів пленарної роботи відбулося 54 ранкові та вечірні засідання, обговорено з прийняттям відповідних рішень 444 питання, проведено сім парламентських слухань.

Народний депутат Антон Геращенко висловив переконання, що головним здобутком минулої сесії було вчасне ухвалення Закону «Про Державний бюджет України на 2017 рік», а проблемою парламенту є те, що чимало парламентаріїв не володіють достатніми знаннями щодо законів України та Регламенту Верховної Ради. За його словами, якість роботи Верховної Ради зміниться тоді, коли суспільство обиратиме фахових політиків. На думку А. Геращенка, на наступній сесії необхідно обрати Рахункову палату, оновити склад Центральної виборчої комісії, до якої мають увійти люди відповідальні, з чистою репутацією, та скасувати «закон Савченко». «Таких законів не існує в жодній цивілізованій країні. За цим законом звільнено чимало рецидивістів, які знову скоїли тяжкі злочини», — сказав він. Та найголовнішим завданням наступної сесії, за його словами, буде подолання російської пропаганди в Україні.

«Головним позитивним підсумком минулої сесії є те, що Верховна Рада змогла ухвалити Державний бюджет на 2017 рік», — наголосив перший заступник голови Регламентного комітету Павло Пинзеник. «Незважаючи ні на що, попри дискусії щодо більшості питань, парламент довів факт існування коаліції», — сказав він. А от найбільшим розчаруванням п’ятої сесії П. Пинзеник назвав виражений тренд популізму. «Одна з головних проблем — невиконання Регламенту парламентаріями. Існує нагальна потреба в підвищенні політичної культури народних обранців. Роботу Верховної Ради перетворено на конвеєр. Я вважаю, що немає сенсу всі законопроекти розглядати за скороченою процедурою, треба думати не про кількість, а про якість ухвалених підзаконних актів», — зазначив він.

«На виконання головних завдань сесії, окрім Закону «Про Державний бюджет України на 2017 рік», також ухвалено законодавчі акти, спрямовані на забезпечення його збалансованості, прийнято Закон «Про Вищу раду правосуддя», низку тематично спрямованих законопроектів з питань національної безпеки та оборони, аграрної політики, транспорту та дорожнього будівництва, паливно-енергетичного комплексу», — наголосив П. Пинзеник.

За словами народного депутата Мустафи Найєма, негативним явищем є те, що досі належним чином не врегульовано питання роботи в комітетах. «На сьогодні 26 парламентаріїв не працюють в жодному з комітетів», —зазначив він.

Також парламентарій висловив думку, що НАБУ має бути більш самостійним та незалежним від СБУ. «Триває конкурс на посаду очільника Національної поліції України. Такий конкурс має бути прозорим, без політичних домовленостей», — наголосив народний депутат. Стосовно наступної сесії, то, на думку М. Найєма, головною темою буде Донбас. «Ми не маємо свідомого розуміння щодо того, що нам робити з цією територією. Жодне міністерство до цього часу не переймалося цією проблемою. Розроблено законопроект №3594 щодо реінтеграції окупованих територій. Це тема дуже чутлива, адже інтегрувати території треба будь-якими способами, а людей — обережно, адже законами ми не можемо змінити мізки», — сказав він.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради.