Народні депутати разом з експертами Комітету виборців України розробили зміни до закону про державне фінансування партій. Про це під час прес-конференції заявив народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Вадим Денисенко.

За його словами, законопроект передбачає цільове використання коштів, що допоможе насамперед розвивати партійні структури. Відповідно до проекту закону, політична сила зможе витрачати державні гроші, зокрема, на організацію та проведення зустрічей членів партії, депутатів місцевих рад, народних обранців з виборцями; створення і функціонування громадських приймалень партії; проведення мітингів, пікетувань та інших масових заходів; організацію та проведення конференцій, нарад, круглих столів; створення та функціонування партійних шкіл; створення та діяльність при партії науково-експертних, дослідницьких центрів; виготовлення та розповсюдження друкованих матеріалів; волонтерську допомогу військовим у зоні АТО та родинам учасників бойових дій.

В. Денисенко зауважив, що законопроект забороняє витрачати державні кошти на оплату праці, виплату премій, надбавок, доплат найманим працівникам партійних організацій; оплату за розміщення політичної реклами партії на телебаченні, радіо, в мережі Інтернет, на носіях зовнішньої реклами та транспорті.

Крім того, розповів парламентарій, народні обранці разом з Комітетом виборців України розпочали роботу над написанням закону про запобігання хакерським атакам під час виборчої кампанії. Плануємо залучити максимальну кількість експертів з виборчого права, інтернет-технологій, а також міжнародників.

«Якщо не приймемо відповідного законодавства і не захистимося від кібератак з боку Росії, то фальсифікація, підкуп громадян на майбутніх виборах будуть дрібницями», — наголосив В. Денисенко та додав: без цього закону проводити перегони — це злочин.

Генеральний директор ВГО «Комітет виборців України» Олексій Кошель зазначив: «Політичні сили формально чинний закон не порушують, а реально підміняється його суть. На жаль, цей закон не досконалий. У ньому йдеться про витрачання коштів на статутну діяльність партій. І якщо в законодавстві чітко не прописати, на які цілі можна спрямовувати кошти, політичні сили витрачатимуть їх на легальний підкуп виборців».

На сьогодні, повідомив він, партії мають шість тисяч місцевих осередків, з них лише 13% — мають відкриті рахунки. Всі інші структури ведуть нелегальну господарську діяльність. «Тож запропонований законопроект має стимулювати розвивати місцеві осередки. Тоді побачимо реальні потужні політичні сили, зв’язок з громадянами, зможемо перейти до стовідсоткової пропорційної виборчої системи», — сказав гендиректор КВУ.

Сергій МЕЛЬНИК.