В Острозі, що на Рівненщині, пройшли громадські слухання, на яких прийнято рішення щодо присвоєння НВК «Новомалинська загальноосвітня школа І–ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» імені Томаша Оскара Сосновського – всесвітньовідомого скульптора, почесного доктора 24 художніх академій світу, нащадка роду князя Володимира. Підставою для такого найменування навчального закладу стало те, що Томаш Сосновський родом із Новомалина (1810 р.) Острозького району.

 

На знімках:

 

уродженець Новомалина Томаш Сосновський;

 

одна з фундаментальних скульптур митця «Ядвіга та Ягелло».

 

Одним з ініціаторів громадських слухань стало ГО «Польсько-український культурно-просвітницький центр імені Томаша Оскара Сосновського», голова якого Ярослав Ковальчук вручив подяку представникам школи в Новомалині за гідне вшанування пам’яті свого талановитого земляка та створення в навчальному закладі музейної кімнати. При цьому він наголосив, що «…Новомалинська православна церква була збудована на кошти цього визначного скульптора, а по бабусі, княжній Четвертинській, Томаш Оскар Сосновський вважається нащадком рівноапостольного князя Володимира Великого».

 

На проведеному заході говорили про багату творчу спадщину митця. Скульптури Сосновського, які він творив з білого мармуру, є окрасою музеїв Рима, Назарета, Вільнюса, Варшави, Кракова, а також Рівного, Острога, Житомира, Львова, Чернігова…Оцінюючи художню та потенційно-матеріальну цінність праць Томаша Сосновського (а їх було до півтисячі, в тому числі фундаментальних – більше півсотні), один із сучасних експертів оцінив їхню вартість в три мільярди гривень.

 

Євген ЦИМБАЛЮК,
краєзнавець.

Фото надані автором.

 

Млинів Рівненської області.

 

Голос України