Тяжко змиритися з тим, що поняття «корупція» стало звичним і для медицини. Зоною «підвищеного ризику» тут є закупівлі товарів, робіт і послуг. Чи не найчастіше зловживання відбуваються наприкінці року, коли з’ясовується сума невикористаних коштів, які необхідно якомога швидше освоїти, щоб не повертати їх у державний бюджет.

 

Експерти ГО «Центр суспільних дій «СІВІТАС» проаналізували, як проводились закупівлі у Рівненських обласній дитячій, центральній міській та центральній районній лікарнях, обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі імені Віктора Поліщука, пологовому будинку. За даними системи ProZorro, у грудні 2016 року згадані медзаклади провели 44 закупівельні процедури, очікувана вартість яких складала понад 2,4 млн. грн. Розглянемо найцікавіші з них.

 

Особлива увага приділялася закупівлям у сумі 199 000–199 999 грн. для товарів і 1 499 000–1 499 999 грн. для робіт. Такий діапазон дозволяє зловживати допорогами, адже за законом товари і послуги вартістю до 200 тис. грн. та роботи – до 1,5 млн. грн. можуть закуповуватися без відкритого аукціону.

 

Як відомо, одним з показників зловживань під час закупівель є спроба уникнути тендерних процедур, встановивши занижену цінову пропозицію. Так, 1 грудня 2016 року Рівненська центральна районна лікарня уклала з ФОП Ігорем Купецьким, який до того ж є лікарем обласної лікарні, договір на закупівлю гематологічного аналізатора на 199 989 грн. Яким шляхом було визначено, що ця закупівля має бути на 11 гривень меншою, ніж поріг проведення тендерної процедури, відомо тільки керівництву цього медзакладу. Прагнення уникнути тендерної процедури також простежується в діях Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру імені Віктора Поліщука, який у цей же час закупив у ФОП Андрія Мельника медобладнання на 197985 грн.

 

Постачальниками в обох випадках є фізичні особи-підприємці. Тож виникає логічне запитання: чи здатний малий підприємець, не будучи безпосереднім виробником, запропонувати найкращу ціну на ринку?

 

У цей же період Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр імені Віктора Поліщука провів відкриті торги на закупівлю портативної ультразвукової діагностичної системи. Переможцем з пропозицією 598 023 грн. було визначено ТОВ «Топсервіс-Медтехніка» (засновники і кінцеві бенефіціарні власники Олександр Алістренко й Ілля Карбачевський). Останній відомий як керівник благодійного фонду фармацевтичного бізнесмена Бориса Литовського «Здоров’я нації».

 

Рівненська центральна міська лікарня в листопаді провела 4 конкурентні допорогові закупівлі. Як повідомили експерти БО «Мережа 100% життя Рівне» на одній з них (закупівля морфіну) планувалося витратити 120 тис. грн., але завдяки проведеному аукціону ця закупівля обійшлася у 64383,90 грн., або 93,31 грн. за одну упаковку препарату. Однак вже 19 грудня центральна лікарня вирішила провести ще одну закупівлю, на цей раз неконкурентну: у того ж таки постачальника (ПП ВКФ «Скайінвест») вартість того ж препарату склала 132,40 грн. за одиницю, а вся закупівля обійшлася у 55608 грн.

 

Про ці факти повідомили начальнику управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Юрію Осіпчуку, який пообіцяв їх детально вивчити та розібратися. До речі, Ю.Осіпчук є депутатом Рівнеради, головою постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства та соціального захисту населення.

 

Загалом у грудні Рівненська центральна міська лікарня неконкурентно розподілила 26 лотів на суму 1358766,72 грн. Левову частку з них освоює ТОВ «Будівельна компанія «Капіталінвест» (керівник Ігор Давидчук) за капітальний ремонт будівлі інфекційного корпусу. Вартість робіт – 515 570 грн.

 

Цікаво, що у серпні-листопаді 2016 року всі медичні заклади Рівного провели неконкурентних допорогових закупівель лише на 60 тис. грн. За цим показником Рівне стало найпрозорішим після Чернігова обласним центром в Україні. Чому медики вирішили змінити хороші практики у грудні, лишається загадкою.

 

Ще одним методом уникнення конкурентних процедур є поділ, так зване «дроблення» закупівель з тією ж метою – уникнення «надпорогових» обов’язкових конкурентних закупівель. У цьому випадку показовим є інший медичний заклад – Рівненська обласна дитяча лікарня, де впродовж грудня було закуплено 9 «меблевих» лотів. Загальна сума цих закупівель – 208887,96 грн., з яких 147070 грн. отримало ПП «ІБК «Дедал» засновником якого є Валентина Семенчук – дружина депутата Рівненської обласної ради від «Конкретних справ» Богдана Файфури. Очолює фірму сам депутат. Чому всі ці лоти не об’єднали в один і не провели закупівлю у конкурентний спосіб, не відомо.

 

Проведене «Центром «СІВІТАС» дослідження вкотре доводить, що лише використання конкурентних закупівель може заощадити бюджетні кошти, яких так не вистачає на задоволення медичних потреб пацієнтів.

 

Лише створивши рівні можливості для всіх учасників закупівель, справедливу та відкриту конкуренцію можна забезпечити ефективне використання бюджетних коштів. Але як це зробити? Варіант №1: народні депутати України внесуть зміни до закону та зроблять усі закупівлі, в тому числі й допорогові, винятково конкурсними. Варіант №2: органи місцевого самоврядування, взявши приклад зі столиці та не чекаючи змін законодавства, своїм рішенням знизять пороги до однієї гривні.

 

(Дослідження проведене експертами ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» в рамках проекту Центру «Ейдос» «Забезпечення ефективних медичних витрат» за фінансової підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» міжнародного фонду «Відродження»).

 

Володимир ЗИЛЬ,
керівник ГО «Центр суспільних дій «СІВІТАС».

Фотодокументи надані автором.

 

Рівне.

 

Голос України