У Рівному та Млинові відбулися презентації нової поетичної книги письменника Євгена Цимбалюка «Лінія розмежування» (на знімку). Вона, як зазначив автор, почала зароджуватися тоді, коли на Сході України було створено однойменний територіальний кордон – лінію розмежування як зародок примирення. Але в книзі своя лінія розмежування – між людськими душами, між їхнім покликанням і реальним життєвим втіленням. Тут своя надія і ворожнеча, добре і зле, щире і самолюбне, возвишене і приземлене…

 

Власне, на ці полюси якраз і звертає головну увагу письменник. Заодно, змальовуючи славні й гіркі реалії України, спонукає до високої відповідальності за її долю та народ. Особливо у розділі «А-ТО – війна», де наскрізним образом проходять ті, хто поклав на плаху волі своє життя; хто втратив найдорожче у житті, але при цьому не втратив людяності й честі; хто не вийшов з Іловайського котла і став вічною спокутою тим, хто цього котла заварив!..

 

На відміну від першого розділу, позначеного людським трагізмом і незламною силою волі, інший розділ книги постає наскрізь ліричним. Він називається «Провесінь-Осінь земна», і, за назвою, це не тільки проміжок часу, за який людина має збагнути та втілити своє покликання; але й своєрідний духовний орієнтир у напрямку добра, совісті та любові.

 

Тут зібрані твори, які брали участь в Міжнародному конкурсі «Коронація слова», який вважається своєрідним літературним Оскаром України, і принесли автору звання лауреата першої премії цього конкурсу. Окремі з них стали піснями. Одна з таких пісень (на музику композитора Олександра Бурміцького «Благословення мами і батьків заповіт» у виконанні заслужених артистів України Олександра та Людмили Бурміцьких прозвучала на презентації «Лінії розмежування».

 

Ніла ВОВЧИК.

Колаж наданий автором.

 

Рівне.

 

Голос України