Дві хронічні проблеми Рівненщини — нелегальний видобуток бурштину та лісокрадство — минулого тижня стали причиною кількох жорстоких конфліктів, які коштували людям здоров’я і навіть життя.

Так, як повідомили у відділі комунікації поліції Рівненської області, 28 січня у селі Люхча Сарненського району на обійсті місцевого скупника бурштину сталася трагедія: приїжджі рекетири, які претендують на контроль над нелегальним видобутком бурштину, поранили скупника й убили його 54-річного батька (той помер у машині швидкої допомоги), після чого зникли з місця події на автомобілі «Chevrolet» білого кольору. «Через кілька годин поблизу Рівного працівники управління карного розшуку та патрульні поліцейські затримали цей автомобіль, у якому було п’ятеро осіб. Деякі з чоловіків намагалися втекти, але їм це не вдалося. Під час поверхневого огляду затриманих і транспортного засобу поліцейські виявили явні сліди скоєння ними кримінального правопорушення. Чотирьох осіб вже затримали у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України, з ними проводяться першопочаткові слідчі дії», — розповів заступник начальника ГУ Нацполіції у Рівненській області — начальник слідчого управління підполковник поліції Олександр Панасюк.

Ще один резонансний злочин: 26 січня на власному обійсті невідомі у балаклавах жорстоко побили головного лісничого ДП «Клеванський лісгосп» Михайла Квятковського, вимагали, щоб він звільнився з роботи, інакше може позбутися життя. Його доправлено до неврологічного відділення Рівненської ЦРЛ зі струсом головного мозку, численними забоями, у нього поламані ребра. Потерпілий припускає, що за ним стежили, адже за кілька днів до нападу помітив чужі сліди на снігу під вікнами будинку.

Як повідомили у Рівненському обласному управлінні лісового господарства та мисливства, вони припускають, що причиною нападу є те, що лісовій охороні ДП «Клеванський лісгосп» постійно доводиться боротися з розкрадачами лісу, лісівники весь час отримують погрози фізичною розправою. Влітку зафіксовані випадки спроби підпалу та підриву службових авто, а також напад на лісничого. Зловмисники досі не затримані, що й спонукає їх до ось таких радикальних дій. Цього тижня лісівникам довелося зіткнутися ще й з лісокрадами, які ввечері прийшли в контору Глиннівського лісництва ДП «Рокитнівський лісгосп». На той час лісничий був на виїзді у лісі, понад 30 осіб у балаклавах побили вікна в приміщенні та техніку, а після приїзду лісничого вимагали припинити перешкоджати їм красти ліс. З огляду на це, керівництво управління прийняло рішення про особисте озброєння всіх працівників лісової охорони. Наразі це єдиний спосіб захистити працівників лісового господарства, які виконують свій обов’язок з охорони лісу.

Олександра ЮРКОВА.