«Три роки тому саме добровольчий рух врятував державність та незалежність», — про це під час презентації книги «Добробати. Історія подвигу батальйонів, що врятували країну» сказав Голова Верховної Ради Андрій Парубій. У заході також взяли участь секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр оборони Степан Полторак, народні депутати, воїни-добровольці та волонтери.

 

Під час презентації.

 

Андрій Парубій нагадав, що 13 березня 2014 року парламент ухвалив історичний Закон «Про Національну гвардію України», котрий підтримали 262 народні депутати. «А вже наступного дня прямо з Майдану Незалежності сотні бійців вирушили на вишкіл у Нові Петрівці. Вчителі, лікарі, студенти, підприємці, айтішники — сотні майданівців замість того, щоб після багатомісячних боїв у Києві роз’їхатися по домівках, рушили з барикад Майдану на дальні барикади Донбасу боронити незалежність України. Вони стали ідеологічною основою нової вітчизняної армії. У березні 2014 року добровольчі батальйони організовувалися у багатьох містах країни», — сказав глава парламенту та зазначив, що у квітні 2014 року московські окупанти та їхні маріонетки захопили Слов’янськ, але вже у липні це місто було визволено. «Окупанти розраховували на кримський сценарій, на те, що в Україні у той час не було боєздатних Збройних Сил, але ворог не врахував духу наших воїнів-добровольців», — сказав він.

Голова Верховної Ради нагадав, що торік міжфракційне депутатське об’єднання «Самооборона Майдану» проголосило 14 березня Днем українського добровольця, а нещодавно це було закріплено рішенням парламенту.

«Цей день стане однією з основ, на якій зростатимуть і гартуватимуться нові покоління вільних українців. Рішенням Верховної Ради ми закарбували навіки пам’ять про героїзм українських лицарів», — підкреслив А. Парубій.

Він також зауважив, що цього року ми вшановуватимемо століття Української революції та відновлення державності. За сто років ворог лишився той самий і наміри його ті самі — повне завоювання України. Його плани зламали добровольчі батальйони, воїни, які ціною власного життя зупинили московську орду. «Добровольчі батальйони рятували Україну в найскладніші часи її державотворення ХХ століття. Саме їхніми руками виборювалася незалежність країни, кров’ю і потом добровольців окроплена державність», — зазначив Голова Верховної Ради.

А. Парубій підкреслив, що у 1917 році, коли створювалася Українська держава, Армія УНР також формувалася з добровольців, які, повертаючись додому з фронтів Першої світової війни, вступали до її лав. Одним з перших був Гайдамацький полк імені отамана Костянтина Гордієнка під проводом Всеволода Петріва.

А ще раніше перші добровольці, нагадав він, з’явилися у 1914 році, коли з початком Першої світової війни в армії Австро-Угорської імперії було створено український національний підрозділ. «У Стрию відбулася мобілізація, і тисячі найкращих синів нашої країни — поетів, письменників, художників, юристів, істориків — еліта, яка була вихована в таких національних організаціях, як «Пласт», «Січ» і «Сокіл», стала основою для першої добровольчої формації — Українських січових стрільців. Саме вони під командуванням сотника Володимира Сроковського 28 жовтня 1914 року на горі Ключ біля містечка Сколе прийняли перший бій з московськими окупантами», — зазначив А. Парубій та додав, що особисто мав честь у 1989 році відновлювати могили січових стрільців на горі Ключ.

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив: добровольчі батальйони, які разом з батальйонами Національної гвардії та підрозділами Збройних Сил у 2014 році першими прийняли бій, не тільки зупинивши ворога, а й відкинувши його на сотні кілометрів назад, заклали ідеологію розбудови сильної патріотичної незалежної країни.

«Саме завдяки добровольцям країна виграла час, щоб створити справжню армію, бойову Національну гвардію, дієвий оборонно-промисловий комплекс, отримати реальну зброю. Ми довели, що Україна була, є і буде та може себе захистити, навіть коли жодного набою наші партнери нам не дали», — наголосив він.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков подякував воїнам, які творили історію, а також авторам дослідження. «Хочу, щоб кожен боєць-добробатівець зберіг ці факти як приклад історії для своїх дітей і всього покоління українців, котрі згадуватимуть про ці дуже непрості часи», — сказав він і нагородив ветеранів добровольчого руху медалями, грамотами та іменною зброєю.

Міністр оборони Степан Полторак зазначив: добровольчі батальйони зробили велику справу, тому їх роль і місце історія України ще вивчатиме. Нині, за його словами, у зоні АТО перебувають тільки ті люди, які для себе вирішили, що немає сьогодні найголовнішої справи, ніж захист своєї країни. «Вірю, Україна буде заможною, незалежною, тому що у нас є патріоти, з нами Бог і з нами перемога», — наголосив С. Полторак.

Сергій МЕЛЬНИК.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДОВІДКОВО

Це вже друге видання дослідження про історію формувань добровольчого руху, у якому з’явилися нові фотоілюстрації та деталізовані карти розгортання добровольчих батальйонів та підрозділів Нацгвардії у зоні проведення антитерористичної операції протягом 2014 року. Також додано спогади добровольців—учасників АТО та вміщено новий розділ про дії підрозділів на території Луганської області.

Тираж другого видання — понад 10 тисяч примірників.