Рада національної безпеки та оборони України під головуванням Президента Петра Порошенка та за участі Голови Верховної Ради Андрія Парубія розглянула основні показники державного оборонного замовлення на 2017 рік та прогнозні показники на наступні два роки. Затвердити оборонне замовлення доручено Кабінету Міністрів.

 

Засідання Ради національної безпеки та оборони під головуванням Президента України Петра Порошенка за участю Голови Верховної Ради України Андрія Парубія.

 

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).

«Державне оборонне замовлення на 2017 рік ми маємо сформувати із твердим урахуванням тих недоліків, які мало оборонне замовлення 2016 року. Насамперед наголошую на тому, що 81 відсоток державного оборонного замовлення — це загальний фонд держбюджету, тому ми твердо переконані, що цей 81 відсоток буде гарантовано профінансовано», — зазначив глава держави та повідомив, що у грошовому вимірі це майже 9 мільярдів гривень.

Президент також повідомив, що на виконання його доручення формування державного оборонного замовлення здійснюватиметься як мінімум на три роки, щоб мати можливість втілювати в життя найновітніші розробки українського оборонно-промислового комплексу та українських конструкторів.

За словами П. Порошенка, велику дискусію під час формування державного оборонного замовлення спричинило питання стосовно того, що саме треба закуповувати. «Перед нами постає вибір: або один «Оплот», або десять глибоко модернізованих і капітально відремонтованих Т-64 або Т-80. При цьому «Оплот» складається щонайменше за 18 місяців, а цикл глибокої модернізації Т-80 становить 2,5 місяця. Отже, у нас постає питання: або танкова рота у повному складі, або один танк», — сказав він та зауважив, що наразі у нас є ресурс для проведення глибокої модернізації танків, якими треба у надзвичайно короткий термін та у повному обсязі забезпечити танкові підрозділи. Також Президент назвав цілком слушною пропозицію щодо закупівлі зразків озброєння та військової техніки в кількості, яка забезпечить так зване «оптове переозброєння» окремих підрозділів.

Оцінюючи роботу оборонного комплексу у 2016 році, глава держави зазначив, що попри складнощі із фінансуванням минулого року Збройні Сили отримали 17 нових або глибоко модернізованих зразків зброї та військової техніки. Серед них, зокрема, новий санітарний бронетранспортер БТР 4-С, новий ремонтний БТР 4-РМ, спеціальна апаратна СА-10У, новий кулемет і багато іншого. За словами Президента, в зоні бойових дій також було здійснено дослідну експлуатацію БТР-3, який має великий експортний потенціал, та проходить дослідницьку експлуатацію тактично-бойова колісна машина «Дозор-Б». Також «Укроборонпром» за короткий час створив низку інноваційних зразків нових ракет, зокрема РС-80, безпілотний авіаційний комплекс «Горлиця», роботизований тактичний комплекс «Фантом». «У військах уже добре оцінили перший дослідницький досвід експлуатації новітнього озброєння», — зазначив П. Порошенко та наголосив на важливості забезпечення розвитку промислового потенціалу оборонного комплексу, а також розвитку та модернізації виробничих потужностей оборонних підприємств.

Сприяти цьому також має збільшення експорту української зброї власного виробництва. «Ми маємо підтримати зростаючий попит на українську зброю власного виробництва. Наголошую, що ми не розпродаємо, на відміну від деяких горе-міністрів оборони і тих, хто приймав відповідні рішення. Ми сьогодні твердо і переконливо завойовуємо ринок видами озброєння, які виробляються в Україні», — зазначив Президент і зауважив, що оскільки нині оборонне замовлення виконується на виробничих фондах, рівень зношення яких становить 60—80 відсотків, то стоїть завдання з розробки програми їх оновлення. «Прохання розробити, як я доручав, програму оновлення виробничих фондів. Без сучасних виробничих потужностей ми не будемо мати можливості ефективно конкурувати на світовому ринку і забезпечувати за рахунок зовнішніх замовлень модернізацію та розробку новітніх систем озброєння. Так, як ми нині робимо на передових підприємствах оборонпрому, в наших відомих конструкторських бюро щодо ракетної галузі, літакобудування, бронетанкової техніки», — сказав глава держави та підкреслив, що лише завдяки експортним контрактам передові українські розробки не закінчують життя у шухлядах, а приносять 2 відсотки від усього експорту України, що дає змогу впроваджувати нові технології, навчати людей та забезпечувати армію необхідною зброєю.

Сергій КОВАЛЕНКО.

 

ФАКТ

Державне оборонне замовлення на 2017 рік передбачає забезпечення Збройних Сил України та інших військових формувань сучасними ракетними та артилерійськими системами, броньованими ракетними катерами, безпілотними літальними апаратами, бронетанковою технікою, засобами радіоелектронної боротьби і радіолокації, сучасними засобами зв’язку та управління, комплексами розвідки для артилерійських підрозділів, засобами спостереження, прицілювання та нічного бачення, планується також модернізація літаків, гелікоптерів та іншої військової техніки. Крім того, рішення РНБО передбачає реалізацію Державної цільової програми зі створення та освоєння виробництва боєприпасів і продуктів спеціальної хімії на період до 2021 року.