Пріоритетними завданнями парламенту на 2017 рік має стати ухвалення змін до Регламенту та імплементація єдиного інституційного механізму. Про це під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі на тему: «Угода про асоціацію — дороговказ для комплексної модернізації України» заявила народний депутат, заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова (БПП) (на знімку).

«Для нас дуже важливі зміни в Регламенті роботи Верховної Ради. 2 березня 2016 році свої рекомендації з цього питання дала спеціальна місія Європейського парламенту, і ми за це надзвичайно вдячні пану Коксу. Але, на жаль, частина цих рекомендацій досі не імплементована, тому ми працюємо в робочій групі на чолі з главою парламенту над цим питанням. Дуже сподіваюся, що цю роботу буде завершено», — зазначила парламентарій.

Ще однією проблемою народний депутат вважає величезну кількість зареєстрованих законопроектів, зокрема, станом на 26 січня цього року розгляду чекають 8540 документів. «У цивілізованій демократичній країні світу такої кількості немає. Для нас, як для Комітету з питань євроінтеграції, дуже важливий парламентський контроль щодо наближення українського законодавства до права Європейського Союзу та врахування норм законодавства ЄС у проектах законів, які подаються суб’єктами законодавчої ініціативи, а також створення механізму запобігання прийняттю законів, які суперечать праву ЄС», — сказала М. Іонова та наголосила на необхідності відпрацювання інституційного механізму щодо наближення українського законодавства до європейських норм.

Зокрема, за її словами, потрібно створити єдину систему моніторингу виконання угоди, яка б дозволила більш якісну звітність і аналіз ситуації, узгодити термінологію для перекладу європейського законодавства українською мовою, поліпшити взаємодію між відомствами. «Необхідний спільний інституційний механізм для парламенту та уряду. Потрібна структура, яка буде відповідати за наближення законодавства до норм ЄС — постмоніторинг, нагляд, оцінка регуляторного впливу, центр перекладів та термінології. Цей механізм має бути закріплений на законодавчому рівні», — зазначила народний депутат та повідомила, що в березні цього року планується проведення комітетських слухань на цю тему.

Вл. інф.